Тринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден” днес бе официално открито от кмета на община Поморие Иван Алексиев. Събитието се организира по случай празника на града с идеята да представи богатата тракийска душевност и завладяващите мелодии на този край.

„Фолклорът ни оцелява през вековете, защото носи силата на духа и стремежа към свобода. Сред толкова много гости и участници днес съм щастлива, че именно в Поморие организираме този събор”, каза председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея” – Поморие Елена Мурджева. Тя изрази благодарността си за подкрепата, която Община Поморие оказва на дружеството.

„Важно е да помним и поддържаме живи традициите, на тях градим бъдещето на своя град и страна”, каза кметът на Поморие Иван Алексиев.

В тринадесетото издание на „Гергьовден” участват фолклорни формации от цялата страна с над 110 индивидуални и групови изпълнения. До края на деня представянето им ще бъде оценявано от професионално жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент и членове: Калинка Згурова – странджанска народна певица, Николай Николаев – музикален педагог и редактор и Дора Арбова – музикален педагог.

На събитието присъстваха още заместник-кметът на община Поморие Илия Джингов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, председателят на Националния съюз на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Регионалния съюз на тракийските дружества – Бургас Тодор Ангелов, членове на Тракийско дружество „Одринска епопея” – Поморие и общински съветници.