До 27 април във фоайето на НЧ „Просвета 1888“ – Поморие може да бъде разгледана фотоизложбата „Лазари в Еркеч“, организирана от Община Поморие по случай един от най-цветните пролетни празници – Лазаровден. Изложбата представя еркечката лазарска красота в 30 ярки произведения, дело на известния български фотограф Асен Великов.

На откриването вчера (25.04.2024 г.) присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев, Анелия Овнарска – доктор по етнология и създател на страницата Думам ти, щерко, кметът на Козичино Иван Атанасов и Радосвета Калчева – представител на фолклорна група „Еркечко наследство“.

„Благодаря Ви, че сте запечатали нашите лазарки, защото те са прекрасни и автентични. От снимките се вижда, че в този стойностен ритуал се включват все повече млади хора, което може само да ни радва. А аз съм щастлив и че външен човек като Вас се е впечатлил и е запечатал това богато културно-историческо наследство, защото то не е само наше, то е на България“, каза кметът Иван Алексиев, обръщайки се към фотографа Асен Великов.

Като благодарност за доверието фотографът Асен Великов връчи на кмета на община Поморие едно от произведенията си с думите: Винаги съм мечтал да снимам еркечките лазарки, защото те са по-пъстри и по-различни от всички останали. Хареса ми, повторих и ще продължа да идвам и да снимам!

На 28.04.2024 г. /неделя/ в 10.00 ч. въздействащите кадри ще бъдат представени и в село Козичино (Еркеч), в залата на пенсионерския клуб по повод празника „Голямо Лазари“.