Общинският съвет в Приморско единодушно гласува забраната за пускане на атрактивните летящи фенери. Тя се налага заради риска от инциденти в разгара на сезона. Местният парламент одобри и предварителното изпълнение на решението.

Предложението за забраната беше на кмета Димитър Германов и се въвежда като промяна в Наредбата за опазнаве на обществения ред. „С оглед осигуряване на безопасността на гражданите и превенция от настъпване на инициденти, предметът на настоящото предложение засяга забраната за продажба, разпространение и експлоатация на т.нар. летящи фенери. Необходимостта от въвеждане на такава забрана се явява и вследствие на постъпили сигнали в Община Приморско за преждевременно паднали фенери върху сгради, в открити тераси в зелени площи, което от своя страна е предпоставка за предизвикването на пожари“, мотивира се градоначалникът. Забранява включва хвърлянето, възпламеняването или задействането на ракети, пиратки, бомбички и други запалителни материали, паленето на огън и хвърлянето на неугасени предмети по улици, паркове, културни, спортни и други обществени места, както и продажбата, разпространението и експлоатацията на хартиени светещи фенери на територията на община Приморско.

Жители на Приморско нееднократно сигнализират за опасност от подобна атракция, която все още продължава. „Не само, че са опасни, но са и грозни като паднат по земята“, възмущават се местни жители. Те се надяват забраната на фенерите да се спазва.