За първи път Световното първенство по УШУ за младежи ще се проведе в страна извън Азия. Това е особен комплимент за Бургас, който спечели домакинството в надпревара с Москва, Варшава и Шарм Ел Шейх.
„Постарали сме се да имаме пълна квота спортисти в националния отбор, а участниците са селектирани от най-добрите. Нашият национален отбор се състои от шестима състезатели по Сан Да и от деветима състезатели по Тао Лу. 90% от тях са бургазлии”, каза председателят на Българската федерация по УШУ Стефан Колев ден преди старта на първенството. Откриването е утре (сряда) от 19:00часа, когато на площад „Тройката” невиждано бойно шоу ще изнесат близо 1000 състезатели от 50 страни.
„Подготвили сме впечатляващо откриване, което да може да се конкурира с тези в Азия, но сме придали и акцент от България, така че да покажем най-доброто от тук. В момента на площад „Тройката” продължава работата по сглобяването на огромната сцена. Призоваваме всички любители на бойните изкуства да дойдат и да гледат откриването на живо, а останалите ще могат да го следят и в ефира на една от националните телевизии”, добави Стефан Колев. Шестото Световно първенство по УШУ за младежи ще продължи до 3-ти октомври в спортна зала „Младост”, като надпреварата ще се предава онлайн.
Програмата на състезанието включва две основни категории Тао Лу (форми с и без оръжие) и Сан Да (свободни двубои). Състезателите са от всички стилове - ръчни форми, къси оръжия, дълги оръжия, като за най-големите ще има и заучени двубои. Състезанието по свободни двубои (Сан Да) ще бъде разделено на категории от 48 кг. до 60кг. за жени и до 80кг. за мъже. Спарингите ще протекат по правилника на Световната федерация, който е изключително зрелищен и предлага не само битка в гард, но и техники за събаряне и хвърляне на противника. Срещите се провеждат на платформа без обезопасителни въжета. Подробностите около първенството бяха разкрити днес на пресконференция в Община Бургас, която е основен партньор. На пресконференцията присъстваха: Антъни Го - вицепрезидент на Световната федерация по УШУ, Байрън Якобс - организационен директор на Световната федерация по УШУ, Стефан Колев - председател на Българската федерация и организационния комитет на състезанието, Димитър Тодоров - технически директор на Българската федерация, Деница Колева - Състезател от младежки национален отбор.
„Нашата цел е да привлечем децата, защото това е млад спорт за Бургас и за България. УШУ развива тялото и психиката. Това е лесен за практикуване спорт, който тренира и психическата устойчивост и затова за нас е важно повече деца да се запалят по него. Присъствието на представители на Световната федерация по УШУ днес за нас е оценка какво се случва в град Бургас и аз им благодаря“, каза кмета Димитър Николов.
Снимки и репортажи от мащабното откриване очаквайте в BurgasINFO – официален медиен партньор на Световното първенство по УШУ за младежи 2016.