Тази година инициативата "Нощ на театрите" ще се състои на 4 и 5 ноември. По случай своята пета година в България европейската инициатива Нощ на театрите ще има двойно издание. Очакват се двойно повече събития, както и над 1200 творци от различни театрални стилове да станат част от програмата.

В отбелязването на Нощта в Бургас ще се включат възпитаниците на НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров”, както и Държавният куклен театър. Програмата ще започне на 4-и ноември, от 18:00 часа с интерактивната игра спектакъл “20 въпроса за театъра”. От 18:30 на сцената на Кукления театър ще бъде представен спектакълът “Парченцето” на режисьора Веселин Бойдев.

В 19:00 часа ще бъде открита художествена изложба на класовете по „Сценичен костюм”, отново в сградата на Музикалното училище в Бургас. Паралелно с това в учебното заведение ще се проведе и творческа работилница за изработване на кукли и реквизит за Куклен театър. От 20:00 часа младежите ще представят постановката “Театър без думи”.

На 5-и ноември програмата ще продължи в Кукления театър със спектакъла “Искам да стана голям”. Бургазлии и гостите на града ще имат възможността да го видят от 11:00 часа. Входът за куклените постановки е на цена от 5 лева, а събитията в НУМСИ са със свободен достъп.

Европейска Нощ на театрите е платфрома, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Българската Нощ на театрите се отбелязва за пета поредна година.

Театралните събития ще бъдат открити с художествена изложба на класовете по „Сценичен костюм” към училището по изкуства. Младите сценографи ще покажат изработените от тях детайли от театрални костюми и аксесоари към тях. Началото е 17 ч., а мястото Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”.

В същото време и на същото място ще започне работа творческата работилница за изработване на кукли и реквизит за Куклен театър - Дестинация – Куклен театър.

В 18 часа ще бъде даден старт на интерактивната игра – спектакъл „20 въпроса за театъра”, в която главна роля ще бъда отредена на публиката.

Спектакълът „Парченцето” е с начален час 18.30 и почитателите на театъра могат да го видят в салона на Куклен театър Бургас.

Премиерното заглавие тази година е „Пътеки” - един спектакъл по произведения на Николай Хайтов, реализиран от Младежки експериментален театър. Начален час 19 ч. , отново в Залата на Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” .

Отново в 19 часа в Синема сити Бургас ще бъде излъчена постановката „Ничия земя” от Харолод Пинтър, която е заснета на живо на лондонския Уест Енд.

Вечерта ще завърши с театралната постановка „Театър без думи” . Тя е реализирана от младите артисти от специалност „Актьорско майсторство” с преподавател Невена Цанева.

Начало - 20 ч., Зала Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” .

В неделя - 5 ноември театралните прояви продължават с пиесата "Искам да стана голям", постановка на Държавен куклен театър Бургас, начало 11 часа.

С реализирането на Нощ на театрите, Бургас става един от 13-те града в България, които празнуват театъра по този атрактивен начин и му дават възможност да се „отвори” към публиката и да привлече младите хора в театралните зали. Тази година ще бъдат реализирани над 200 прояви в които ще се включат над 1500 български творци.

Градовете се превръщат в "сцени" и за няколко часа животът придобива други измерения и се насища с особен артистичен смисъл.