След фурора на Бургаските музикални празници “Емил Чакъров” 2017, операта на Камий Сен-Санс “Самсон и Далила” се завръща в програмата на Държавна опера - Бургас. Тя ще бъде показана в сряда, 25 октомври, от 19:00 часа.

Непоставяната до това лято на бургаска сцена творба предизвика фурор с авангардно постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на Александър Текелиев предизвикаха бурни диспути в оперните среди, като надделяваха възторжените отзиви.

През лятото бургаската публика видя в ролята на Самсон тенорът от Софийска опера и балет Даниел Дамянов. Там той изпълнява централния теноров репертоар. Дамянов е познат във всички оперни театри в България и в редица европейски столици с изпълненията му на ролите на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грийо, Манрико, Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Дон Карлос, Калаф и други.

Сочената за най-добрата българска Кармен - Даниела Дякова ще дебютира в ролята на Далила. Мецосопраното е добре позната на бургаската публика със сценичните си превъплъщения като Амнерис („Аида“), Адалджиза („Норма“) и др. Дякова е ученичка на проф. Руско Русков и на оперната прима Христина Ангелакова. Специализирала е в Италия, лауреат на няколко оперни конкурса.

Операта “Самсон и Далила” се поставя изключително рядко заради степента й на сложност. Между първото и второто й изпълнение Софийска опера прави пауза от осемдесет години. За година това ще бъде второто й представление на бургаска сцена.

Тази година оперният свят отбелязва 140 години от създаването на творбата. За своята трета опера Камий Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните, представен чрез съдбата на Самсон. Героят, чиято сила е скрита в косите му, е предаден от любимата си Далила. Знатната девойка – филистимянка се възползва от слабостта на юдея, за да сломи неговата сила и с това да погуби народа му.

Косите на окования и ослепен Самсон обаче отново порастват, докато той сломено е очаквал съдбата си в килията, и той успява да разруши филистимския храм. Сградата рухва върху враговете му.