Четири дни Приморско се превръща във фолклорната столица на Южното Черноморие. Третото издание на Национални фолклорни празници „Приморска перла“ 2017 се провежда от 1 до 4 септември 2017 година в град Приморско под патронажа на д-р Димитър Германов кмет на община Приморско с основател и председател маестро Стойко Стойков.

Талантливи изпълнители и ансамбли от цялата страна, обединени от магията на фолклора, участват в три независими един от други конкурса: изпълнители на народни песни, виртуози на народните инструменти и танцов фолклорен конкурс. През 2015 год. над 650 участници от цялата страна се включиха в престижното първо издание за да покажат своите дарования.

"Искам да изкажа моите благодарности към Община Приморско. Този фестивал ще остане емблемата на Приморско и смятам, че в културния живот ще допринесем изключително много, защото фолклорът събира най-чистите изпълнители – тези, които са пели песните на нашите баби и тези деца, които в момента танцуват по сцените в цяла България. За разлика от миналите издания, тази година имахме доста сериозно селектиране на участниците поради огромния интерес. Те идват от всички региони на страната - от Гоце делчев и Дупница до Белоградчик и Силистра. Има доста участници от Варненско, Тракия и Родопите, с което обхващаме всички фолклорни области", каза г-н Стойко Стойков, основател и директор на "Приморска перла".

На сцената на фестивала ще се изявят общо 980 участници, от които 90 индивидуални изпълнители и 65 танцови и вокални формации. Академично жури ще оценява участниците във фестивала, това са доказани професионалисти – преподаватели, хореографи, известни изпълнители.

„За Община Приморско е привилегия да бъде част от възраждането и красотата на българското народно творчество. Преди три години г-н Стойко Стойков дойде при нас с желанието да направи този конкурс и той се справи блестящо. Аз повярвах в идеята още първия път и разбрах, че съм взел правилното решение. Факт е, че оттогава до днес към проявата интересът става все по-голям, а отзвукът все по-добър, което може само да ни радва. Благодаря на всички, които успяха да превърнат Приморско в столица на фолклора в края на лятото и да изпратим този сезон подобаващо. На добър час и на организаторите, и на всички участници. Във времето „Приморска перла” се наложи и превърна в емблема на града”, каза кметът Димитър Германов, който е и патрон на фоклорните празници, и добави, че за него е привилегия да даде сцена на толкова много талантливи изпълнители, подчертавайки, че застава зад подобни мероприятия, за да се съхрани българската култура.

Д-р Димитър Германов бе награден от организаторите с приз за изключителните си заслуги за развитието на „Приморска перла“.

Началото на конкурсната програма даде Мария Георгиева - секретар на община Приморско, която пожела успех на всички в различните надпревари.

Третото издание на НФП "Приморска перла" се откри от Фолклорен ансамбъл "Приморско" с ръководител Христо Йорданов и Ефи Стефанова, град Варна, която е рекламно лице на НФП "Приморска перла" 2017 и носител на наградите от миналогодишното издание.

Веднага след пресконференцията се откри фотографската изложба "Перлите на Приморска перла".