Две събития влизат в културната програма на Бургас в края на август - представяне на фотоизложбата "25-тата антарктическа експедиция" на Българския антарктически институт и прожекция на документалния филм "Антарктида - 25 стъпки в бъдещето" на Цветелина Атанасова и Борислава Димова.

Авторите ще гостуват в морския град по покана на Общински съвет - Бургас, който подкрепи докладната записка на Калояна Живкова.

Тази година приключи 25-та Юбилейна българска антарктическа експедиция. Неин ръководител беше председателят на УС на Българския антарктически институт (БАИ) проф. Христо Пимпирев. В експедицията се включиха много млади учени - геолози, геофизици, геохимици, биолози, които работиха със свои колеги от Монголия, Турция, САЩ, Испания по проблеми, засягащи всички нас - глобалните климатични промени.

След завръщането си членове на експедицията подготвиха фотоизложба, която е уловила красотата на Ледения континент и представя в снимки част от работата на българските полярници.

Монтиран е и документалния филм на Цветелина Атанасова и Борислава Димова "Антарктида - 25 стъпки в бъдещето".

Авторите на изложбата и филма ще ги представят безвъзмездно пред жителите и гостите на Бургас на 27 август пред културен център "Морско казино" и открита сцена "Охлюва".