114 състави от цялата страна днес гостуват в Поморие, за да се изявят в тазгодишния Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден”.

За 14 –та поредна година Община Поморие и Тракийско дружество „Одринска епопея” са домакини на събитието, чиято основна цел е участниците да предадат фолклорното богатство чрез своите песни, а зрителите да се докоснат до магията на Тракия и Странджа.

Кметът Иван Алексиев официално откри събора и пожела успех на изпълнителите и на журито. Той поднесе специалните си поздрави и към председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея” Елена Мурджева за ентусиазма и енергията, с които организира мероприятието.

По традиция за председател на професионалното жури бе определен проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент, а за членове: Калинка Згурова – странджанска народна певица, Николай Николаев – музикален педагог и редактор, Елка Димитрова – музикален редактор в БНР и Дора Арбова – музикален педагог. Те са натоварени с нелеката задача да оценят всички индивидуални и групови изпълнения и да отличат най-добрите за 2017 година.

„Историята е нещо, което трябва да помним, но тя има своя смисъл, ако бъде пренесена в бъдещето на нашата родина. Това, което правите в днешния ден, е най-силната битка – да съхраним това, което нашите баби и дядовци са пренесли от Тракия и са превърнали в нашето културно настояще”, каза Красимир Премянов – председател на тракийските дружества в България.

Своеобразният празник бе уважен и от заместник-кметът Илия Джингов, председателят на Общински съвет Адам Адамов и общински съветници, Агатополски епископ Иеротей и един от спонсорите на събора проф. Димитър Тадаръков от УНСС София.