С 350 литра „тежко” червено вино, обредни хлябове, музика и кръшни хора, българи и руснаци заедно отбелязаха в Свети Влас Трифон Зарезан. На 14 февруари местните празнуват в знак на почит към Свети Трифон, покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите.

„По традиция тук пристигат руснаци, които се включват във веселбата. Тържественото зарязване на лозята обединява хората и всички се събираме да се веселим. При нас живеят и много руски семейства, които са избрали Свети Влас за свой дом, а основната причина e, че тук природата е много живописна, уникален климат – море и планина, а и правим хубаво вино”, каза кметът Иван Николов.

„В нашата страна няма такъв празник, но при вас е уникално”, каза Мила, която живее в Свети Влас от 5 години и aктивнo ce включвa във вcички кyлтypни и oбщecтвeни инициaтиви нa кмeтcтвoтo.

Народното веселие в Свети Влас започна от 10.00 часа с шествие с музика и песни. То стигна до лозница, близо до морето, където кметът Иван Николов, лозари и винари извършиха зарязването. Майсторлък в ритуала показа 65 – годишния Кольо Грозев.

Кметът бе посрещнат с топла пита, мед и сол, вино и ракия от миналогодишната реколта. На лозницата имаше богата трапеза с обредни хлябове и червен еликсир. Свещеник отслужи водосвет за здраве и берекет през годината и напръска лозовите пръчки със светена вода и вино. „Поливането с вино се прави, за да е по-добра реколтата”, обясни той. Празникът продължи под съпровода на гайди и тъпани.

Според обичая, на Трифон Зарезан колкото повече червено вино се лее, толкова по-плодородна и успешна ще е годината за лозарите. За празника в Свети Влас бяха осигурени 350 литра мерло.