Проект на Регионален исторически музей Бургас спечели държавна субсидия за редовни археологически проучвания на крепостта Русокастро през 2016 година. Финансовата подкрепа от Министерство на културата е в размер на 5 000 лева. Тя се прибавя към осигуреното финансиране от 33 000 лева от Община Камено. Целта е да се проучи цитаделата на крепостта, след което да се пристъпи към косервационно-реставрационни работи на разкритите структури.

За първи път тази година финансирането за археологическите проучвания идва от бюджета на Община Камено, която желае да превърне обекта в атрактивна туристическа дестинация.

Археологическите работи ще се извършат от екип на РИМ Бургас с научен ръководител Милен Николов, зам.-ръководител Доротея Гюрджийска и консултант проф. Константин Тотев – известен като ръководител на арх. проучвания на емблематичната крепост Трапезица във Велико Търново.

От 2006 г. Бургаският музей системно проучва крепостта Русокастро, намираща се на 2 км от едноименното село в община Камено. В резултат е разкрита най-голямата крепост в днешна Югоизточна България, с площ от 50 дка, укрепена с двойни крепостни стени и цитадела.