Бившият зам.-министър на МВнР Христо Ангеличин получи условна присъда от 2 г., постановена от Специализирания наказателен съд., съобщиха от институцията. Той бе предаден на съда през януари 2018г. с обвинение, че не е упражнявал достатъчен контрол на подчинените си при закупуването на телефонни централи в 12 задгранични представителства на България.


Обвинението срещу Ангеличин е за безстопанственост., а щетите за Външно министерство, които е нанесъл са за 419 934,29 лв., съобщават от спецсъда.

Христо Ангеличин беше два мандата общински съветник от ДСБ в Столичната община. През 2015 г. бе назначен за съветник в политическия кабинет на външния министър във второто правителство на Бойко Борисов, а през септември същата година зае поста на заместник министър.

Ангеличин получи своето обвинение, заедно с началника си – бившия външен министър Даниел Митов. Междувременно в четвъртък стана ясно, че на Митов му е сменено обвинението от „престъпление по служба“ в „Злоупотреба на доверие“. Замяната била направена, заради събраните нови документи. Разпитите на свидетелите също посочили различни фактически обстоятелства.