Държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат чувствително увеличени. Предложенията на ГЕРБ за поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) бяха одобрени на второ четене от правната комисия на парламента, съобщава в. "Сега".

По 70 лв. вече ще плащат гражданите, едноличните търговци, държавните и общинските органи, както и организации, предоставящи обществени услуги. За първи път в административното производство държавата и общините също ще плащат, за да се гледа жалбата им в съда.

За юридически лица таксата ще бъде 370 лв. Първоначално ГЕРБ искаше още по-висок размер - съответно 90 лв. за граждани и 450 лв. за фирмите, но масираната съпротива принуди депутатите да потърсят компромисен вариант.

В момента за касационни жалби и молби за отмяна на влезли в сила съдебни актове таксите са 5 лв. за граждани и неправителствени организации и 25 лв. за фирми. Непроменени остават таксите за жалби срещу административни актове - 10 лв. и 50 лв.

Според вносителите - Данаил Кирилов и други депутати от ГЕРБ, размерът на таксите трябвало да се актуализира, тъй като не бил променян от години. Това било и инструмент да се намали броят на жалбите и съответно тежестта върху Върховния административен съд, който е касационната инстанция. Опонентите им обаче смятат, че така ще се ограничи достъпът до правосъдие.


От такса ще бъдат освобождавани граждани, които нямат средства да я платят. За това ще е необходимо да подадат молба до съда, който ще вземе предвид при разглеждането й доходите на жалбоподателя и неговото семейство, имущественото и здравословното му състояние, трудовата заетост и др.

Когато има определяем материален интерес по делото, държавната такса ще е пропорционална - 0.8% от материалния интерес, но не повече от 1700 лв. В случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лв., таксата ще е 4500 лв. Ако делото засяга пенсионно, здравно или социално осигуряване, таксите ще бъдат 30 лв. за гражданите и едноличните търговци и 200 лв. за бизнеса и НПО, държавата и общините.

Промените предизвикаха коренно противоположни реакции сред специалистите по административно право, участващи в дискусията. Проф. Дончо Хрусанов изтъкна, че АПК не е правилното място, където да се определят таксите. "Това е най-неправилният начин да се намалят жалбите пред ВАС. Не бива да има необосновано високи такси, за да не бъдат спъвани гражданите да атакуват администрацията", допълни проф. Хрусанов.

Плахо възразиха и представителите на правосъдното министерство, според които е по-целесъобразно таксите да бъдат определени в тарифа, както досега. Причината е, че обществените отношения, от които зависи размерът на таксите, са динамични и тарифата дава възможност по-лесно да бъдат изменяни.

Според адвокат Иван Тодоров обаче ниските такси не са от полза за никого. "Най-голямата вреда е, когато се претовари съдът и приеме незаконосъобразно решение и отреже права за десетки или стотици хиляди, или милиони - тогава гражданите и организациите страдат, а не от това, че плащат някаква мизерна такса", заяви той. Според него сега административното правосъдие работи на празни обороти, тъй като "всички държавни органи обжалват до откат", дори когато знаят, че не са прави.