26-годишният Живко Кючуков, който нападна беззащитна възрастна жена на автобусна спирка в Бургас и потресе с жестокостта си цяла България, да бъде изпратен за изследване в затворническата болница в Ловеч. За това настоява в молба до Районната прокуратура адвокат Благой Потеров, който е ангажиран със защитата на Кючуков. Юристът отхвърля становището на психиатрите, според което в момента на извършване на престъплението, е бил вменяем и настоява за ново по-задълбочено изследване на състоянието му.

„Първоначалната експертиза е изготвена не след преглед, а по документи. По същество представлява свободно съчинение, без доказателства. Да се твърди, че е в медикаментозна ремисия, без да му е правен преглед, е несериозно”, твърди Потеров. Според адвоката, клиентът му страдал от наследствена обремененост и се нуждаел от специализирано лечение в стационарни условия. „Изпратих искането до прокуратурата още на 23 май. До момента нямам отговор. За държавата, изглежда, е много по-лесно да превърне болен човек в престъпник, вместо да го лекува”, казва адвокатът.

Припомняме, че Живко бе задържан от полицията, след като на 9 май т.г. пред очите на безучастни наблюдатели, Кючуков брутално преби възрастна жена на автобусна спирка в комплекс "Изгрев". Охранителна камера обаче засне нападението.

На записа се вижда как нападателят рита с всичка сила бабата в гръб и я събаря на земята, а после се връща с камък в ръка към нея.

72-годишната жена бе приета в болница със счупена тазобедрена става и оперирана. Тя все още е в отделението по ортопедия към УМБАЛ Бургас.