Бургаският районен съд възстанови на работа възпитателката от Центъра за специална образователна подкрепа, чиито „специфични педагогически похвати“, включващи заплахи „да надумкат и да реве цял ден“ дете с увреждания и спомени за друго, което „накарали да кара колело с вързани ръце“, получиха искрено възмущение в социалните мрежи. Кадрите бяха разпространени в интернет през август миналата година. Информацията съобщи Дарик.
Четири минутното видео, наситено с вулгарни фрази, крясъци срещу безмълвно момиче, и кикот след приложената по собствените думи на възпитателката „направо индивидуална програма отвсякъде“, доведе до незабавното уволнение на учителката. Но тя обжалва в съда. Твърди, че отстраняването й от длъжност е незаконно и не изразява съжаление за действията си. Нещо повече, педагожката претендира и за обезщетение от Центъра от над 11 000 лева, посочва медиата.

Макар районните магистрати да приемат, че в случая е налице унизително отношение и вербална агресия към дете със специални образователни потребности, което се нуждае от особена подкрепа и грижи, а демонстрираното поведение е несъвместимо със заеманата от нея длъжност, в съдебното решение се посочва, че уволнението все пак е незаконосъобразно.

Причината- то е наложено извън законовия срок. Според правните разпоредби, ако е изтекъл едногодишния период от извършването на нарушението, дисциплинарното наказание не може да бъде наложено. В случая, видеото е заснето от медицинската сестра в Центъра през февруари 2019 г. Тя обаче го направила публично достояние години по-късно- през август 2021 г. И въпреси, че уволнение последвало само месец по-късно, срокът за налагането на дисциплинарна санкция, безвъзвратно е изтекъл.

На това основание Районният съд отменя заповедта на директорката на Центъра за специална образователна подкрепа в Бургас и разпорежда възпитателката да бъде възстановена на длъжност. Магистратите осъждат Центъра да плати и обезщетение на педагожката в размер над 10 000 лева.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Поради етични съображения, редакцията на Дарик Бургас се въздържа от публикуването на скандалния видеоклип с унизително отношение към дете със специални образователни потребности.

Ще припомним заснетият диалог в него между възпитатели в Центъра за специална образователна подкрепа:

-Дай си химикала, ще ти начупя главата!

-Тя пак ли откачи...

-Направо е отвратителна!

-Трябва да изляза, защото ще я убия. Знаеш ли, какво става като полудея-на колене! Помниш ли какво става...

-Не може да каже една дума, пък иначе се лигави!

- Ни майка ти ме стряска, ни баща ти, ни вуйчо ти, ни който ще да е. Пък кой бил полицай… Тя много добре знае какво става, когато останем насаме...

- Тя знае, обаче не изпълнява. Трябва да я надумкаме и тогава да седи и да реве цял ден...

-Хайде-лук и зеле…

-Мале, как ще те набера

-Името си не може да каже, не може да напише една буква, пък…

-Тя знае, един месец я държа, сега ще останем насаме... До нова година ще е прекрасна!

-Защото ние й даваме фандък… Ще изядеш молива за нула време

-Направо индивидуална програма отвсякъде…

-Ужас, ама ужас… Имаше едно момче, аз нали бях по физическо, слагам го на колелото й му вързвам ръцете с въже и той седи и кара колелото й ръцете му отзад…