„С Бенчо Бенчев, когато познавам тъй като той беше основен акционер във фирмата, в която аз бях консултант, се видяхме случайно на един паркинг пред хотел в Гърция. Беше с микробус. Разбрах, че отива в Турция на преглед и го помолих да пътувам с него, защото и аз трябваше се лекувам там. Попитах го, дали може ли да пътувам с него, а той ми каза: На болен човек не се отказва"- Това заяви днес на разпит по скайп в Бургаския районен съд Димитър Желязков-Очите. Той бе призован да дава показания онлайн от Централния софийски затвор, като възлов свидетел в процеса срещу Бенчев. Бизнесменът е обвинен затова, че във времето, в което Интерпол издирваше Очите, той му е съдействал да премине от Гърция в Турция, а там пък според прокуратурата, от свое име, наел стая на Димитър Желязков.

В разпита, който трудно може да бъде пресъздаден в целия си колорит, Очите обясни, че пътувал за Гърция на 30 юни 2017 г. с „една сотаджийка на повикване“, на която вече не й знаел името, а с Бенчев през цялото време си говорили за болести. Желязков отхвърли тезата на обвинението, затова че е нощувал в един хотел с Бенчев и разясни, че той бил в тризвездния хотел „Юксел“, а бизнесменът – по-луксозния „Рамадан“. По-късно двамата излезли на вечеря, с тях имало и други хора. След това решили да изпият по едно питие в хотела на Бенчев. Там бил и арестуван, поясни Очите. И след този подробен разказ, скастри прокурорката: „Питайте нещо друго, вие ми задавате едни и същи въпроси по различен начин“. А след това пожела "Приятен ден" на съдията.

По време на заседанието защитата на Бенчев отново настоя той да бъде пуснат да пътува в Турция. Не успял да замине за преглед там през изминалия месец, заради ограничителните мерки в южната ни съседка, свързани с пандемията от коронавирус. Ако беше в Турция, щеше да бъде карантинизиран, и това щеше да му попречи включително и да се яви в днешното съдебно заседание. А интересите на правосъдието са над всичко",у подчерта защитата му и поиска бизнесменът да получи ново разрешение да се лекува в Турция през август.