Бебешките колички са едно от най-важните неща в списъка на покупки за новороденото. Те са първото превозно средство на малчуганите и голямо удобство за родителите. Но малко хора се замислят, че не винаги е било така. Изобретението е на Уилям Кент, който измислил детска карета през 18 век. Тя доста се е отличавала от сегашния вариант на този абсолютно необходим помощник на всички майки и татковци.

Онлайн магазинът KIDSO, който предлага и бебешки колички на едро , е доказателство за дългия път, който са извървели детските возила от началото до днес.

Кой и кога е измислил бебешката количка?

Прототипът на съвременната количка се е появил преди близо 300 години, а преди това децата са носени на ръце или в специални платнени или кожени торби. Излишно е да подчертаваме какво облекчение за уморените майки е изобретяването на това детско возило. И затова е интересно кой всъщност първи се е сетил, че бебетата могат да се возят вместо да се носят.

Това се случва през 1733 г. Англичанинът Уилям Кент създава прототипа на съвременната бебешка количка. Тя представлявала детска карета, в която трябва да се впрегне пони или коза, за да се возят децата по време на разходка. Това чудо е поръчано от тогавашния херцог на Девъншир Уилям Кавендиш за шестте му малки потомци. Въпреки факта, че Кент не бил механик, а архитект, той се справя перфектно със задачата си.

По това време хората с малки и дори средни доходи не можели да си позволят колички, които били привилегия на богатите.


Изминали сто години докато бебешките колички започнали да завладяват пазара и да се модернизират. Бумът в търсенето на бебешки колички идва през 1840 г., когато английската кралица Виктория се разхожда с бебешка количка в кралския парк.

Разбира се, цялото благородничество веднага поискало да последват новата мода, въпреки че детската карета била доста неудобна - висока, нестабилна и без удобни дръжки. Тази количка буквално трябвало да бъде влачена. Но дали такива дреболии биха могли спрат благородниците, които са решили да имитират самата кралица?

Много бързо всички знатни и заможни семейства се сдобили с подобни детски колички. След Англия, модата се подхваща по целия свят.

Модернизиране на количките


Чарлз Бъртън през 1853 г. разработва първата количка, която може да се бута, а не да се дърпа. Тези по-удобни за ползване колички бързо станали много популярни сред аристокрацията. Бъртън патентова количка, на която дръжката е разположена отзад. Такава количка е много по-лесна за управление, защото бутането напред е по-лесно, отколкото тегленето.

Друго предимство е, че така може да се наблюдава бебето по време на движение. Въпреки това, до изобретяването на пълноценна бебешка количка все още било далеч - детето не можело да лежи, а трябвало да седи и в количката на Бъртън, тоест тя била подходяща само за деца над една година.

Едва в края на 19-ти век количките започват да приличат на обичайните люлки на колела. Уилям Ричардсън патентова през 1889 г. бебешка количка, в която детето може да седи както с лице, така и с гръб към родителите си. Той разработва не просто реверсивна количка, но я прави и по-маневрена. Преди Ричардсън количките са се правели със солидни оси и колела и затова се движели бавно и били безнадеждно неудобни при завиване.

В началото на ХХ век производството на детски колички нараства значително. След края на Първата световна война има скок в раждаемостта и с него производството на бебешки колички бързо расте. Вярно е, че това вече не били старите колички. Новите модели били по-дълбоки, за да не могат твърде подвижните деца да излизат лесно от тях.

Бебешките колички днес

Технологиите и модните тенденции оказват влияние и върху количките. Общото между първите модели и днешните е, че имат четири колела и донякъде формата. Материалите, конструкцията и дизайнът са съвсем различни.

В момента изборът на детски колички е огромен, за което е доказателство и каталогът на онлайн магазина KIDSO. Можете просто да се изгубите в разнообразието от марки и видове колички. Предлагат се всесезонни колички, летни или такива за два или три сезона, колички с четири колела и триколки, модели за близнаци и т. н.

Съвременните модели притежават елегантен дизайн и много екстри. Те са маневрени и безопасни. Облегалката се регулира в няколко позиции, а за удобство имат свалящ се предпазен борд. Притежават сенник с прозорец за визуален контакт с детето по време на движение. Дръжките са ергономични и се регулират. Бебешките превозни средства имат спирачки и амортисьори.

За по-голяма безопасност на малките палавници количките са оборудвани предпазни колани и специална странична защита при удар.

Много актуални са комбинираните колички 2 в 1 и 3 в 1. Комбинацията включва шаси, кош за новородено и седалка. В комплект има още столче за автомобил. Съвременните колички се предлагат с много аксесоари, като покривало за крачета, голям кош за багаж, чанта, дъждобран и др.

Снимки: kidso.bg и pixabay.com