"Проверките в заведенията трябва да бъдат правени по определени начини и с определени методи, така че да не вредят на българския туризъм. Имиджът на туризма ни се гради основно на националните ни курорти и ако проверките се правят по начин, по който би го уронил, то това ще има негативен и дългосрочен ефект по отношение на него Включително и в момента се водят преговори за Лято 2018 г. Всички спорадични прояви ще дадат своето отражение върху тези преговори и върху крайния резултат, който е много важен за нас.“- Така министърът на туризма Николина Ангелкова коментира пред Блиц акция „Тишина“, инициирана от вицепремиера Валери Симеонов.

„Проверките, които прави Министерство на туризма не са обвързани с тези, които прави вицепремиера Валери Симеонов. Ние проверяваме плажовете - какво се случва на тях и дали се изпълняват договорите за концесия и наем. Проверяваме и жалбите, които постъпват при нас от потребителите на нашите горещи телефони. Нашите проверки са фокусирани само и единствено върху това как се стопанисват морските плажове, съобразно компетенциите, които има Министерство на туризма“, подчерта тя. Министърът на туризма е категорично, че е абсолютно недопустимо самосиндикално определен ресторантьор да реши, че трябва да наложи такса "Стол" или някаква друга такса.

„Със сигурност този ресторант, който е направил такса "Стол" ще бъде глобен от Комисията за защита на потребителите. На мен като министър ми е адски неприятно България да става известна с това, че тук се взима такса "Стол"! Вместо да сме известни с природните богатства, които имаме и с културно-историческите забележителности, които страната има, ние сега се обясняваме по социалните мрежи за такса "Стол", каза тя.