Деца на държавни и общински чиновници имат предимство при класирането за прием в първи клас в някои от училищата в София. Това е установила Върховна административна прокуратура след произволно проучване на допълнителни критерии за класирането на първолаците.


От ВАП са оспорили разпоредбите пред Административния съд в София и са сезирали Комисията за защита от дискриминаця.

Допълнителните критерии са въвдени от педагогическите съвети на някои училища. Според тях се дава предимство на деца, чиито родители към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, Столична община или държавната администрация.

Бонус класиране в първи клас има и за дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация. Предимство се дава и на дете на работещи в сферата на образованието и т. н., пише Dnes.bg.

От прокуратурата обясниха, че след като са започнали разследването са получили и още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии. И тези изложения са изпратени на Комисията по дискриминацията по компетентност.

Според ВАП Комисията по дискриминацията не се е ангажирала достатъчно със случая.