Окръжният прокурор на Бургас внесе в съда искане за вземане на мярка „временно задържане за срок до 40 дни“, спрямо 43-годишният украински гражданин Олексий Левин. Той е обявен за международно издирване с цел арест и екстрадиция с червена бюлетина от 2019 г.

Олексий Левин е хванат в Бургас. Той е бил задържан под стража за срок до 72 часа, считано от 21.20 часа на 25.01.2020 г. с цел обезпечаване на последващата му екстрадиция в Република Украйна.

"

Престъплението, за което украинският гражданин се издирва, е умишлено причиняване на телесно увреждане, извършено по начин, характеризиращ се със значително изтезание, извършено като договорено престъпление от група лица и довело до причиняване смърт на жертвата. По украинския наказателен кодекс е наказуемо с „лишаване от свобода“ от 7 до 10 години. Деянието, за което се издирва Олексий на територията на Република Украйна е съставомерно и по българския наказателен кодекс, като се предвиджда „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години или „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“ в зависимост от квалификацията на престъплението.

Във внесеното предложение до съда е посочено, че е налице реална опасност Олексий Левин да се укрие. В подкрепа на тази теза е фактът, че след осъществяване на деянието, за извършването на което украинският гражданин се издирва, същият е напуснал пределите на Украйна и се е укрил от правосъдието там, целейки да осуети наказателно преследване и реализация на наказателна отговорност спрямо себе си.

В момента Окръжният съд гледа мярката за нетоклонение на Олексий. По-рано днес стана, че той е извирван за смъртта на украинска активистка, която е била залята с киселина и е починала от раните си през 2018г.