100 килограма от най-вкусната мръвка на север и на юг от Бургас и руйно вино на корем – така несебърското село Кошарица отбеляза днес превърнатият вече в официален празник - Денят на суджук. Фестивалът на домашната наденица се провежда за десета година и привлече стотици почитатели на мезето, сред тях десетки руснаци, закупили имоти в региона. „Удивително е, че правят празник на колбасите, но пък е хубаво“, цъкат с език гостите.

Днес, участниците до един показаха майсторство в приготвянето на наденичките и не пропуснаха и лека дегустация на производство на комшията. Тайната за вкусен суджук е точно дозиране на подправките и солта, но и в сушенето на деликатеса. „Козе слагат някои, диво, но най-важни са подправките –чубрица, черен пипер, кимион. И най-вече мачкането, пълненето, мачкането с точилка“, споделя една от участничките. А друг колбасар пък допълва: магарешкото има малко специфична миризма, магарешката. Еленското и то има специфична миризма. Най-хубаво си е домашното, ама да е българско. Да не е внос“.

Тази година, заради разразилата се африканска чума, която порази прасетата, свинското се оказа деликатес. С тази чума е дефицит но се надяваме да мине както трябва. Луканката иска качествено месо хубави подправки и с любов да се прави. Иска си майсторлък…, сподели кметът на Кошарица Валентин Станчев.

Местната община пък почерпи събралите се с 100 килограма наденица на скара и 100 литра червено вино. Празникът въодушеви други, които дори написаха „Балада за суджука”:„Смели кайма с машинката на едрата решетка. Сложи и сол, и чер пипер, и кимион на вкус. Във стария леген омачкай всичко смело, и яко с кеф го натъпчи в говеждото черво...”