Православната църква почита днес църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празника, известен в народната традиция като Малка Богородица. На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето.

Днес, когато се чества християнският празник, в храм „Св.св. Кирил и Методий” в Приморско са изложени за поклонение няколко свещени реликви – Чудотворната икона на Света Богородица от Несебър, Чудотворната икона на Св. Йоан Богослов от Карнобат и мощите на Св. Теодор Тирон и Св. Тодор. Идеята за гостуване на чудотворните икони е на кмета на общината – д-р Димитър Германов и отец Гавраил – свещеник в храма в Приморско и възниква още през месец юни.

В църквата в Приморско тази сутрин беше отслужена Света божествената литургия. Своите молитви за здраве и благоденствие, както и за просперитета на Приморско, жители и гости на морския град ще могат да отправят пред гостуващите чудотворни икони и частици от мощите на Св.Теодор Тирон и Св. Тодор Стратилат до 17 часа в храм „Св.св. Kирил и Методий”.