Гларус да отмъкне баничка или пица от ръката на дете, да изнесе с ловкост оставена на терасата храна или да почука настойчиво на прозореца, за да получи своята дажба – тази картина е част от ежедневието в Бургас. Птиците отдавна съжителстват с хората в морския град и са всеизвестни „пакостници“. Без тях нито града, нито крайбрежието ще е същото и за много от хората те са символ на море, риба и приятни емоции. Любопитно е обаче, че още преди 110 години те са създавали и неприятности на бургазлии и са били взети специални мерки за прекомерното им размножаване.

„Близо 20 гларуса нападнаха момче на пл."Тройката", за да му вземат дюнера. Пети път на него и на двама от приятелите му гларуси взимат от ръцете дюнери или пици на този площад или пред Операта. Това се случва редовно в Бургас и не е някаква изненада. Редовна гледка е и контейнери или кошчета за боклук, чието съдържание е извадено и разхвърляно наоколо. Ето как преди 110 години кметът на общината опитва да се справи с тази напаст“, написа в личния си профил общинският съветник Георги Дракалиев, който публикува и снимка с разпоредбите тогава. В тях гражданите се призовават да пробиват яйцата на птиците или да се развалят гнездата им.

Днес обаче въпреки белите, които правят, птиците предизвикват усмивки и едва ли подобни мерки биха срещнали масово одобрение.