Либийската държавна корабна компания Libyan Navigator Limited, разпространи официално писмо със своята позиция по спора с българския консорциум "Булгргеомин Лтд" за собствеността върху танкера BADR (BDIN), пише maritime.bg. Медията е публикувала позицията на компанията. Ето каква е тя.

„През ноември 2017 г., при посещение на Пристанище Бургас, моторен танкер BADR (9356426) беше арестуван със заповед на капитана на пристанището (директор на Дирекция „Морска адмнинистрация – Бургас“, б.а.), като обезпечение за евентуален бъдещ иск от „Булгаргеомин ЛТД“ ДЗЗД [БГМ] (това не е компания, а обединение от три дружества „Моран уест“, „Моран трейд“ и „Тектона“).

Обезпеченото бъдещо вземане е планирано от БГМ да се основава на гръцка морска ипотека на м/т BADR от 14 септември 2017 г.

На 29 януари 2018 г. заповедта за арест бе безусловно отменена от Върховния съд на България (ВАС) с мотивите, че БГМ няма право да претендира и защото същата няма юридически статут, който да позволява да бъдат валидна страна в който и да е съдебен процес. Евентуалното бъдещо предявяване на БГМ срещу собствениците на кораби не е подадено.

На основание на решение на Върховния съд от 31 януари 2018 г. капитанът на пристанището е освободил МТ „БАДР“, но от същата дата на 31 януари 2018 г. капитанът на пристанището е издал нова заповед и отново е задържал кораба. Втората заповед на капитана на пристанището е издадена, във връзка с инструкции от ЧСИ г-н Тотко Колев. Съдебният изпълнител е поискал капитанът на пристанището да забрани на м/т BADR да напусне пристанище Бургас, защото БГМ са получили съдебно-изпълнително нареждане от 12 януари 2018 г., основаващо се на прякото изпълнение на гръцката ипотека върху кораба.

Втората заповед на капитана на пристанището от 31 януари 2018 е отменена с решение на Върховния административен съд като абсолютно незаконна.

Според официалните сертификати на Либийската морска и пристанищна администрация (където корабът е регистриран) и до днес няма вписана ипотека за танкер BADR, изповядана в Гърция. Има единствено вписана ипотека в полза на Министерството на финансите на Либия.

Междувременно беше разкрито, че гръцката ипотека е фалшифицирана. Гръцкият нотариус официално заяви, че такава ипотека не съществува и никога не е изповядвана и никога не е вписвана. Започна наказателно производство срещу лице, което е измамило гръцкия нотариус.

През януари 2018 г. ЧСИ Тотко Колев започна публична продажба на кораба в Бургас. Тя и формалностите, свързани с нея, бяха спрени с решение на съда от 6 февруари 2018 г., а по-късно и с второ решение от 20 април 2018 г., заради съмнителния статут на гръцката ипотека.

Игнорирайки закона и влезлите в сила съдебни решение, ЧСИ продължи действията си по публичната продажба.

Нещо повече – на 30 август ЧСИ издаде заповед за въвод на кораба, а също така твърди, че тази заповед е била предоставена на Libyan Navigator чрез адвокатите му. По-късно стана ясно, че някои юридически документи са били фалшифицирани, включително и подписите на нашия защитник. Заповедта на ЧСИ не е с влязла юридическа сила. В момента производството по обжалване срещу заповедта за присъждане все още не е приключило.

Междувременно, без правно основание, съдебният изпълнител счита, че заповедта е влязла в сила и въпреки че има две съдебни решения, които му забраняват да продължи търга, съдебният изпълнител ги игнорира и продължава с незаконните си действия.

Разбира се, корабособствениците са обжалвали тези действия на съдебния изпълнител. Основните начални действия, свързани с публичната продажба на кораба, бяха окончателно отменени от Окръжен съд Бургас на 21 декември 2018 г., което прави цялата продажба на кораба невалидна и корабът трябва да се счита за непродаван.

За съжаление, решението е датирано на 21-ви, но беше публично като текст на 27-и.

В същото време екипажът и флагът на кораба бяха променени с груба сила, прилагана от служители на “Гранична полиция” и от служители на “Морска администрация”, заедно с частни охранители. Като собственик на кораба, не можахме да приемем такива актове на насилие и продължихме да търсим правата си, през целия ден на 27-и, усилията на нашия адвокат бяха съсредоточени да информира всички отговорни органи и да изиска действия от техните официални представители.

Междувременно, на същата дата – 27 декември 2018 г., държавните морски власти в Панама прекратиха действието на временния сертификат за регистрация на кораба под флага на Панама, заявайки че той е издаден въз основа на фалшиви документи, подадени от „Булгаргеомин ЛТД“ ДЗЗД!

Не можехме да повярваме, но всички писма и срещи не доведоха до успех, тъй като на сутринта на 28-и, между полунощ и 1 час, под нощния мрак и като истински престъпници, нашият кораб с фалшивия екипаж напусна Бургас с издадено разрешение за отплаване от Българската Морска администрация. И всичко това се случва при суспендиран сертификат от Панама! Това бе шокиращо, но е факт!

През цялото това време Libyan Navigator бяха и остават единствените валидни и неоспорими корабособственици на BADR. Пренебрегвайки закона и специално пренебрегвайки международното морско право, както и всички горепосочено задължителни съдебни актове и официални документи, неизвестни лица (поне за собственика на кораба), активно подкрепяни от Морска администрация и Гранична полиция и чрез частни охранители (според екипажа и докладите на капитана) на 21 декември 2018 г. се качиха на либийския моторен танкер BADR. Според докладите на екипажа и на капитана, тези охранители са използвали груба незаконна сила и заплахи, принуждавайки либийския капитан и екипажа да напуснат кораба, заменяйки ги с чужденци.

По наше мнение това е чиста и очевидна извадка за криминален „абордаж“.

От 21-и до 27-и всички съответни български власти бяха информирани по всички детайли и бяха надлежно и официално сигнализирани за тези незаконни действия – прокуратурата, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Гранична полиция, Морската администрация, Министерството на външните работи.

В момента все още се изчаква съдебно решение за предаването на кораба. Също така е налице и апелативно производство срещу разрешението на Морска администрация за отплаване на кораба, което е неправомерно и незаконно, която е под незаконен контрол от „Булгаргеомин ЛТД“ ДЗЗД.

На 27 декември 2018 г. властите в Панама са преустановили временния сертификат! В момента Морската администрация на Панама финализира формалностите за отписване и връщане на истинския либийски флаг на BADR. Факт е, че от 27 декември 2018 г. фалшивата временна регистрация под флага на Панама е ПРЕКРАТЕНA и това може да бъде просто проверено и потвърдено от Българската морска администрация по каналите на тяхното международно сътрудничество, дори чрез едно телефонно обаждане до техните колеги в Панама – какъвто е нормалният и професионален начин в такива ситуации. За съжаление този факт, както и цялото задържане на BADR от 17 ноември 2017 г. досега, както и незаконното престъпно насилие, организирано и изпълнено от „Морска администрация” и „Гранична полиция”, без съмнение ще доведат до сериозна материална и етична отговорност на българската държава.

Ние, Libyan Navigator Limited, като легитимен и валиден собственик на кораба BADR, ще изискваме и ще търсим само едно – чистото и истинско правосъдие от българската съдебна система и съответните международни съдебни органи и съдилища.

Ще приветстваме всяка реакция от релевантните високостоящи административни структури на Българското правителство, въпреки че засега не сме много оптимистични за такива, тъй като не сме получили дори едно писмо или отговор на нито един от сигналите и подадените заявки за информация, с изключение на прокуратурата, която информира и през средствата за масово осведомяване, че е започнало наказателно разследване.

Ние вярваме в правните принципи на демокрацията в Република България, като член на ЕС, но в същото време бихме искали да обявим нашето дълбоко разочарование от начина, по който се третираха нашата компания и кораб.

Никога не сме очаквали подобно действие, което показва някои сигнали за пиратство, базирайки се на фалшифицираните подписи на нотариус, на адвокати, на представители на съдебните институции, комбинирано с помощ от държавата
(и / или с пасивно безразличие) в страна-членка на ЕС.

Ние просто бихме искали нашият кораб да се върне по подходящ законен начин без допълнителни усложнения. Това ще запази, надяваме се, традиционно добрите ни двустранни отношения и за в бъдеще.”