Производителят на газотурбинни двигатели за самолетната индустрия „Сигматек“ започна изграждането на научно-изследователски център в Промишлена зона „Север“. Инвестицията е на стойност 30 милиона долара и ще отвори над 200 работни места. Това е възможност университетите в Бургас да въведат нови програми, за да подготвят инженери с необходимата квалификация. Днес бе първата копка на базата, на която присъства и упраителят на фирмата Алексей Филипов, който сподели, че се радва, че са избрали морския град.

„Няма как като кмет да не приветствам тази изключително полезна и добра инвестиция в нашия град. Първата ми среща с г-н Филипов беше преди година и половина, когато той ми сподели, че много харесва град Бургас и иска тук да реализира своята бизнес инициатива. Информацията, която му беше необходима, беше какви са висшите учебни заведения, какви специалисти се подготвят и какви професионални гимназии функционират на наша територия. Радвам се, че чрез тази инвестиция много добре се съчетава научната и производствената част, защото половината от нея е в научния център, където се разработват високотехнологични процеси”, заяви кметът Димитър Николов.

За първите 5 години след отварянето на прозводството има гарантиран пазар и то много по-голям, отколкото са самите мощности. Затова Алексей Филипов обясни, че тя ще бъде на три етапа и ще надгражда всеки един с удвояване на капацитета.

„Точно тук след една година 200 специалисти ще работят с много добро заплащане, което е голямо преимущество за нашия град. Предстоят срещи с ръководствата на двата бургаски вуза и се надявам да помогнат за въвеждането на нови специалности, свързани с тази инвестиция”, допълни кметът Николов.

На първата копка присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, изпълнителният директор на Индустриалната зона Стамен Стамов и Антоанета Барес от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Именно тя и Стамен Стамов разбиха шампанското при първата копка на базата.

„Тази инвестиция е продължение на опита, който имаме в продължени на 25 години, във внедряването на иновации в най-различни области в технологиите, който сме проверили в САЩ, ЕС, Япония и др. Цел на нашия проект е строителството на научно-изследователски комплекс. Планираме да го построим на 3 етапа. Едно от най-важните неща, които целим е да си сътрудничим с община Бургас и учебни заведения тук и в България. Много се радваме, че нашият избор се спря на град Бургас, защото много ни помагат кметът и институциите на града”, заяви Филипов.