Своеобразен металургичен комбинат откриха археолозите при проучванията край Созопол. Древен рудник, датиращ от първите десетилетия от създаването на Аполония, изникна при разкопките в района на Меден рид, до възвишението Бакърлъка. Там са били разположени известните и най-богатите в класическата древност рудници, обясниха експерти. Откритието е на Петър Лещаков и Красимир Ников и доказва, че Созопол в класическата древност е бил един от най-големите металургични и рудодобивни центрове в античния свят.

Рудно поле е около километър и двеста метра-без тунели, с открити шпричове, а в най-концентрираната му част, на северния скат на самия изкоп, от който древните миньори са добивали руди се открити два вида пещи- едните – служат за т.нар. „пържене”- отстраняване на сярата от концентрата, а другите са т.нар. топилни. Проучванията продължават. Вече има индикации са още един рудник в Сършешко кладенчe.

Експертите припомнят, че шест години по-рано при проучвания зад абсидата на църквата до Южната крепостна стена, под долното ниво на некрополола, датиран от края на 6-7 век, бяха намерени други две леярни.

Находките дават основание да се предполага, че на това място е съществувал древен металургичен център, каза Димитър Недев, директор на Археологическия музей в града,. Откритията показват, че още в архаичния период започва интензивното разработване на рудните залежи в меден рид в региона и свидетелстват за напредналата технология в областта на металургията.

Според Недев, със същата тази техника именно в стария Созопол е направена отливка на колосалната статуя на бог Аполон, отразена в творбите на древните летописци. Статуята и е украсявала централния храм в Аполония, а неин автор е известният древногръцки скулптор Каламис. Бронзовият манумент на Аполон е струвал 500 таланта злато. Статуята била е изключително скъпа и е била единствения колос в извън гръцкия свят, казва археологъг.

В книгата си История на Аполония Понтийска – Созопол, учителят Константинос Папайоанидис пише: „Колосът на Аполон, за който споменават древни и по-нови автори бил висок тридесет лакти и се извисявал на най-високата точка в центъра на Малкия остров.

В 72 година след Христа, когато римляните превземат Аполония, я отнасят като ценен трофей и я поставят като на пред един от седемте хълма - Капитолия, пред храма на Бога на войната Марс. Статуята вероятно е унищожена по време на варварските нашествия. Изображения от нея виждаме на юбилейните монети на Аполония от трети век преди Христос. Историци и археолози в Созопол все още спорят дали тя е била на издигната остров Свети Иван или Остров Свети Критик.