Площадът пред Съдебната палата в Бургас завря в подкрепа на българските граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Те са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция. Районен съд – Бургас ще заседава в 10 часа по изпълнение на съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд в Къркларели, според която те трябва да бъдат запознати с обвинението, да им се даде право на защита, както и да бъдат разпитани по изложените обстоятелства.

Припомняме, че на 16.07.2018 г., Районен съд – Бургас проведе първо заседание по изпълнението на съдебната поръчка. Делото бе отложено, на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, за да се запознаят обвиняемите лица с обвинението и имат възможност да изградят защитни тези.

Наказателното производство за инцидента е от 2008 година, когато при опит да бъде задържан загина турски бракониер, у нас е прекратено. Наказателното производство в Турция обаче продължава.

Случаят предизвико широк обществен отзвук у нас и нееднократно хората показаха безусловната си подкрепа в защита на граничарите.

Припомняме, на 17 април 2008 г. в района на Резово български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

Нарушителите на държавната граница не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.