Ивайла Кузмова от IV “а“ клас на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Царево, спечели първо място в Петия национален литературен конкурс „България в картини и слово“.

Конкурсът е дело на Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата и Община Търговище.

„Легенда за Велека“ е творбата, с която талантливото дете впечатлява журито, а нейният преподавател г-жа Златина Димитрова споделя, че този успех съвсем не е единствен, отличната ученичка има множесто успешни литературни прояви.

Текстът, с който Ивайла печели литературния конкурс, показва нейния творчески потенциал и родолюбиви нагласи, насочващи читателя към ведро и положително мислене, категорични са нейните преподаватели.

ЛЕГЕНДА ЗА ВЕЛЕКА
Ивайла КУЗМОВА

В едно царство живял цар с красивата си дъщеря Велека. Той управлявал добре, народът бил добър. В чест на добрия цар всяка година в царството се организирали игри и празници, но дошли трудни години. Водата в царството намаляла и вече била недостатъчна. Веднъж царят се разхождал и видял възрастен човек, който се мъчел да се изправи. Скочил царят, помогнал му. А това бил магьосник:

– Царю, велики! Давам ти право на едно желание и то ще се изпълни - казал старецът -магьосник. Замислил се царят, какво да поиска. Трябвало да бъде нещо важно, но не само за него , а за всички в царството. Замислил се и казал:

– Искам всичко, до което се докосна да се превръща във вода!
- Твоето желание е заповед за мен – отвърнал магьосникът.
Решил царят да пробва, докоснал се до една монета и тя се превърнала в чаша с вода. Зарадвал се царят. Побързал към двореца да успокои народа си, че вече ще има вода . Срещнал дъщеря си Велека, бил толкова щастлив.
- Дъще, вече всичко е наред в царството. Ще имаме вода.
От радост я прегърнал. Тя замръзнала на мястото си и в миг се превърнала в река. Заплакал царят, но легнал във водата и докоснал себе си. Така се слял с дъщеря си и завинаги останали заедно. Хората от царството още живеят в земите си. А реката кръстили Велека. Тя и до днес продължава да тече и да ги радва с чистата си вода.