Наследството на Рикардо Тоскани и всички архитекти, създали облика на Стария Бургас, вече ще може да бъде видяно без да се загрозява от десетки рекламни чадъри и тенти с надписи на сокове и бири в центъра на града. Днес Общинският съвет на Бургас прие докладната на кмета Димитър Николов за унификация на рекламните чадъри на главните улици: „Александровска”, „Богориди”, „Ал. Батенберг” и площадите „Тройката” и „Св. св. Кирил и Методий”. Така от 1-ви юни шарените чадъри ще бъдат заменени с елегантни тенти в бяло или охра, а за Морската градина в зелено, които няма да загрозяват културното ни наследство. Така Бургас следва примера на големите световни градове, които са топ туристически дестинации.

„Няма спор сред общинските съветници, че в историческия център на Бургас и пешеходната зона не трябва да има чадъри с рекламни надписи. Има диалог по отношение на надписите на бордовете на рекламните тенти. Припомням, че общинските служители са се съгласили на тях да има фирмени надписи с определени размери. Ясно е какво е защитен фирмен надпис, на която и да е българска или международна компания”, заяви Димитър Николов. Той сподели, че преди няколко дни е разговарял с представител на нискотарифна авиокомпания, която извършва полети до Бургас.

„Този човек ми показа снимка от защитена местност Пода, Флората и остров „Св. Анастасия”. Не ми показа снимки от рекламни чадъри. Само в последните 15 дни нощувките в хотелите с 3 и 4 звезди, както и в апарт хотелите са се увеличили с близо 50% в сравнения със същия период за последните 2 години”, заяви Димитър Николов.

Така какво ще виждат туристите това лято със сигурност ще е повече отколкото, ако пред фасадите на сградите – паметници на културата има шарени чадъри.

„Ако искаме ли да запазим културното си наследство – това е първата стъпка. Унифицирането на тентите важи за местата, където има групови архитектурни паметници. Бяха водени много разговор, като диалогът унификацията бе започнат отдавна от Съюза на архитектите, Дружеството на Бургаските художници, които настояваха за това. Консултирахме се с дизайнери и скулптори, които са на същото мнение,предложението не се е родило за месец или два, а е обследвано дълго време”, заяви главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

Тя уточни, че на чадърите и тентите се позволяват фирмени надписи на стопанисващите даденото заведение.

В промяната на наредбата за преместваемите обети и елементите на градската среда има и точка за масите, които заведенията изкарват на тротоарите, като са посочени ясните отстояния на тротоарите.

„На тротоари с широчина три метра е позволено маси да се поставят на 1,50 м. от бордюра. За тупиковите улици даже сме предложили масите да са на 75см. от ръба на бордюра. Няма ограничение за размера на масите в пешеходни зони. Длъжни сме да осигурим пожарен път и това регламентира фронтовете от двете страни на тротоара”, заяви арх. Илиева.

Промените в наредбата засягат както чадърите и тентите, така и брандирането на преместваемите павилиони, което се забранява.

Според Милчо Добрев от СНЦ „Черноморска асоциация за външна реклама“ 12 години търговците са ползвали възможнст за безплатна реклама, вместо да си плащат, което е вид нелоялна конкуренция. Затова унифицирането е повече от небходимо.

„Не мога да се съглася с това заведенията да изкарват маси по ул. „Богороди”. Този булевард е на бургазлии, а не на тези, които имат заведения и маси. Крайно време е да почнат да плащат за масите, както и за рекламните чадъри”, заяви Добрев.

Веселина Илиева уточни, че в промяната на наредбата има и точки за масите, но те няма да ощетяват търговците, а едновременно с това преминаването на пешеходци няма да се затруднява с нищо.

„На тротоари с широчина три метра е позволено маси да се поставят на 1,50 м. от бордюра. За тупиковите улици даже сме предложили масите да са на 75см. от ръба на бордюра. Няма ограничение за размера на масите в пешеходни зони. Длъжни сме да осигурим пожарен път и това регламентира фронтовете от двете страни на тротоара”, заяви арх. Илиева.

В типичния си стил Ангел Божидаров опита да обори мнението, че шарените чадъри нямат място в центъра на Бургас. Той припомни история от младостта си, докато ЦК на БКП е била срещу упадъчната западна музика.

„Пях Феличита в едно заведение и ме глобиха с 20лв., заради това. И на други места в Европа има шарени чадъри, не сме в Северна Корея”, заяви Ангел Божидаров. От своя страна Калояна Живкова от Комисията по култура припомни на Божидаров, че в България отдавана вече не сме под влиянието на комунизма и имаме право дапътуваме и в страни извън Северна Корея. На същото мнение бе и водачът на групата на ГЕРБ Димитър Людиев, който заяви, че в топ туристическите дестинации като Италия и Франция не могат да се срещнат чадъри с рекламни надписи.

Веселин Пренеров от ГЕРБ заяви, че няма търпение да види ул. „Александровска” след ремонта.

„Не раздаваме чадъри на Сл. бряг. Това е Бургас, това са останалите исторически паметници на града. „ Александровска” трябва и ще носи духа на Стария Бургас след ремонта, тя ще е място на което бургазлии и гостите на града да се разхождат с удоволствие”, заяви Пренеров.

Докладната бе приета с 36 гласа за, четирима против и 7 въздържали се. Предложението на Комисията по туризъм рекламни надписи все пак да има, като бъдат разположение от вътрешната част на чадърите без да прозират, бе отхвърлено. Предложението на правната Комисия промените да лвязат в сила от 1-ви щни бе прието. Така обновената улица "Богориди" ще има нов и по-изчистен от реклами вид.