Екоинспекторите към Община Бургас имат право да глобява собственици на коли паркирани на общинска земя ако в последните две години превозното средство не е минало технически преглед. Въпреки че не е от днес наредбата, все пак има бургазлии, които не знаят за нея. Глобата е от 300 до 1000 лева, посочи обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Той е получил жалба по такъв случай на жител на к-с "Меден рудник".

В случая лицето е притежавало такъв автомобил, който повече от 2 години не е управлявал. Знакът за годишен технически преглед е поставен на стъклото и съответно служителите на отдел "Екология" към Община Бургас виждат датата, на която той е следвало да премине такъв. Ако не си го преминал в продължение на две години, съгласно закона за Управление на отпадъците и наредба приета въз основа на него, автомобила се приема като отпадък, което означава, че или трябва да е бракуван или да бъде преместен на друго място“, посочи Стамболиев.

“Свикнали сме да гледаме на екоинспекторите към Община Бургас, като лица, които могат да съставят актове само за замърсени площи от строителни отпадъци, от ремонтни дейности и т.н. Но те имат и други правомощия, за които доста граждани не предполагат”, коментира омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев.

Сред правомощията на Дирекция “Околна среда” е и контролът върху това дали и кога автомобилите на територията на Общината са преминали технически преглед, посочва общественият посредник. Ако колата Ви не е в движение и е паркирана на общинска земя, инспекторите от звеното имат право да Ви санкционират.

Повод за разясненията на Стамболиев е сигнал на бургазлия, недоволен от акта, който му е бил съставен от общинските екослужители. След проверката на омбудсмана, се оказало, че автомобилът на жалбоподателя не е в движение, липсвал стикер за технически преглед, а е трябвало такъв да бъде извършен през 2015 година. Освен това, на собственика на моторното превозно средство е било съставено предписание за преместване на колата или предаването й за разкомплектоване. Той обаче не изпълнил предписанията, с което нарушил Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства.

”Към момента на съставяне на Акта за установяване на административното нарушение, автомобилът е представлявал излязло от употреба МПС по смисъла на параграф 1, т. 1, б. “б” от Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства. Знакът за технически преглед съгласно чл. 38 от Наредба № Н-32 от 2011 г. , не е бил заверен за повече от две години от определената му дата за следващ преглед. Съгласно параграф 1, т. 1, б. “б” от Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, излязло от употреба моторно превозно средство е отпадък по смисъла на параграф 1, т. 17 от Закона за управление на отпадъците”, коментира общественият посредник Тодор Стамболиев.

Той алармира всеки, който е в подобна ситуация, своевременно да премести автомобила си от общинския или от държавния терен, или да го предаде в център за разкомплектоване. В противен случай, собственикът подлежи на глоба в размер от 300 до 1000 лева за физически лица.

”Ако автомобилът е в частен имот, няма санкция за собственика от страна на общинските служители. За квалифицирането на автомобила като излязло от употреба моторно превозно средство не е решаващ критерия за неговото техническо състояние, външен вид, възможности за експлоатация, заплащане на данък и т.н., а обстоятелството дали автомобилът е с прекратена регистрация, или за него не е извършван периодичен технически преглед за последните две години, като е без правно значение причината защо не е бил извършен такъв”, казва още Тодор Стамболиев.