Психотропни вещества в наргилетата. Употребата им става все по-често срещана тендеция сред младежите. Химическите субстанции, които приемат, въздействат главно на централната нервна система, създават временни изменения на възприятията, настроението, съзнанието и поведението и я унищожават. Това посочи в студиото на "България сутрин" психологът Христо Монов.

"Проблемът на Слънчев бряг не е, че шумът от заведенията е твърде висок, а че се предлагат всякакви опиати с неизвестно съдържание, най-вече под формата на наргилета. Това е най-големият пазар на дрога у нас", отсече той.

Именно спор за наргиле доведе до убийството на 11-годишно дете в Бургас. А извършителят е 15-годишно момче (виж ТУК).

Заподозреният и жертвата са се запознали чрез социалните мрежи преди няколко седмици. Те разменили телефонните си номера. Последвала е среща, спор и убийство.

"Фактът, че са се запознали във Facebook е показателен. Този случай за пореден път повдига въпроса за отговорността на родителите и институциите в България. Тъй като децата са онова, което виждат и чуват около себе си", категоричен бе психологът.

Христо Монов посъветва родителите да прекарват повече реално време със своите деца, тъй като, ако до преди няколко години възпитанието на подрастващите зависеше от семейството, обкръжаващата среда и прочетените книги, то днес израства едно онлайн поколение с достъп до информация от всякакъв тип.

По думите му освен, че семейството трябва да си върне мястото на първата социализираща среда, е необходимо и образователната ни система да пренареди своите приоритети през новата учебна година и учениците да започнат да изучават истинските проблеми в живота, как да се справят с тях и как да реагират в определени ситуации.

"Задължително е първата родителска среща в началото на учебната година да не бъде "дайте по 50 лв.", а да бъдат повикани специалисти, които да обяснят какви са рисковете от присъствието на децата в мрежата", категоричен бе Христо Монов.