Парк „Европа“, който ще бъде разположен в парк „Света Троица“, намиращ се зад спирката на УМБАЛ в ж.к. „Славейков“, ще бъде новата туристическа атракция на Бургас. Това решиха общинските съветници след разгорещен дебат на днешната си сесия. Няколко бяха предложенията, като сред тях имаше и такива, според които паркът трябва да показва миниатюри от Черно море, региона, историята и други.

За парк „Европа“ настояваше общинският съветник от НФСБ АнгелБожидаров.

Според него няма смисъл да се правят макети на забележителностите в Бургаски регион, тъй като туристите, които идват тук, може да ги разгледат реално.

Диян Димов от ГЕРБ пък настояваше паркът да бъде „Черно море“.

Божидаров го контрира, че това е самоубийство на туризма. „Как ще рекламираме конкуретни градове от други държави край Черно море?“, попита той. Общинският съветник от ГЕРБ Георги Дракалиев пък каза, че нямало да бъде атракция, ако показваме европейски забележителности, а трябвало да се съсредоточим върху обекти, свързани с историята на България, включително и тези, които се намират извън днешната ни територия.
Георги Манев подчерта, че в много градове по света, включително в Дубай, има парк на миниатюрите, което е печеливша дейност. Той предложи дза бъде променено мястото от определеното досега, което беше в парк „Езеро“, да се възложи на общинска администрация да бъде отреден нов терен от около 10 дка и да бъде в парка в ж.к. „Славейков“. „Визирам това място, защото октомври месец очакваме да се открие една от добрите инвестиции – залата в ж.к.“Славейков“ и новият парк ще бъде близо до нея.“, каза Манев.
Според кмета Димитър Николов няма пречка паркът да бъде изграден в други паркове. „По-важно за нас е да определите характера и тематиката на прака. Не е пречка да бъде изграден в „Славейков“ или „Изгрев“, по-сложно е да бъде в Морската градина. Но останалите паркови зони са свободни.“, каза кметът Николов. Според кмета паркът в Славейков е подходящ, тъй като спирката на УМБАЛ е комуникативна, а и паркът ще бъде достъпен, защото ще има изграден паркинг.
Георги Дражев от НФСБ пък поиска да бъдат отложени разискванията и да се обяви конкурс за определяне на тематиката. При две поредни гласувания обаче предложението му не беше прието.