Поредна вълна на телефонни измами заля Бургаски регион в последните няколко дни. В администрацията на Община Поморие днес също бяха регистрирани няколко обаждания, използващи класическия механизъм „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“. По този повод от общинската администрация предупредиха гражданите да бъдат особено бдителни.

Припомняме, че при тази схема, получавате телефонно обаждане на стационарния или на мобилния си телефон от непознат глас, който отправя заплахи за живота и здравето ви. След неколкократни подобни обаждания, целящи да ви стресират, по телефона звъни втори непознат, представящ се за полицейски служител на ръководна позиция. Същият заявява, че е възможно да сте жертва на телефонни измамници, като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора „мнимият полицейски шеф” изисква да му съдействате, предоставяйки наличните си парични средства или ценни вещи на въпросните измамници, като след края на акцията те ще ви бъдат върнати. По време на телефонната измама жертвата непрекъснато разговаря по телефона, като не й се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема.

Призоваваме гражданите да проведат разговори със свои роднини в третата възраст, на които да се обясни, че търсенето на съдействие се осъществява преди всичко на тел. 112 или от близки, на които имат доверие.

В Бургаски регион се води изключително активна превантивна кампания за предпазване на населението от телефонни измами, като в мероприятието, осъществявано със съдействието на Община – Бургас, се включват, както районни инспектори от полицейските управления, така и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”.