Бившите казарми, за които Айтос водеше пословична дългогодишна битка и най-после получи решение, с което се прехвърля собствеността им на Общината, се превърнаха в разграден двор. Железните порти към тях стават като врата в полето, алармираха местни жители, които имат професионален поглед към случващото се в сочения вече за бивш военен имот, в който някога е кипял истински живот и в момента изобилства от имущество, което може да бъде съхранено. За пред хората, месеци наред се чертаеха розови картини за бъдещето на района. На практика обаче се оказва, че огромните железни порти към него са лесни за превземане от крадци, клошари и т.н. и всичко, което е вътре може да бъде тотално опустошено. Причината е, че ако досега поне имаше кой да охранява терена с бившите военни постройки и цялата материална база, вече няма никой, който да пази от набези. Имотът, върху който има много сгради, железа, се намира близо до центъра на Айтос, вляво от оживения път за Руен.

На своето последно заседание на предходното правителство на Бойко Борисов взе решение, с което отне от Министерството на отбраната управлението върху три терена в Айтос, формиращи бившия казармен район, и ги прехвърли в собственост на Общината. Имотите са с отпаднала необходимост за отбранителното ведомство. Намерението, което години наред декларира местната власт, е да ги използва за подобряване на инфраструктурата, за нуждите на спорта, образованието и културата. Решението на тогавашното правителство беше взето, след като на среща в Айтос премиерът Бойко Борисов даде обещание на местните жители. Това се случи на 25-ти януари. На 31-ви януари кметът Васил Едрев обяви новината пред Общинския съвет и чертаеше планове за бъдещето, като през февруари беше пусната и анкета за желанията на айтозлии.

Досега обаче батакът е пълен. Нищо не се случва, а вече е изтекъл договорът и за опазването му. Миналия четврътък фирмата, която е имала договор с военните за охрана - МОБА, си е тръгнала, защото вече той е приключил.

Затова са информирани, както Областна управа, така и Община Айтос. От Общината тази вечер бързо отговориха, че още нямат никакъв документ за собственост. Всъщност се оказва, че те дори нямат представа за процедурите, протичащи за имота.

Още по темата и ще настане ли втора епическа битка за казармите в Айтос – очаквайте утре.