„Затова ли събрахте хората, за да начертаете едно светло бъдеще на болница, с неясно настояще и тъмно минало? Това е поредната подигравка с Поморие, поморийци и историята на Анхиало!”. Риторичният въпрос зададе кметът Иван Алексиев към новия управител на бившия Военен санаториум д-р Крантев.

Повод за срещата им беше организираното събрание-пресконференция за откриването на клона на МБПЛР „Вита” – Велинград в Поморие.

Днешното събиране реално бе за откриване на клон на болница, но по думите на д-р Крантев болницата се руши и има нужда от 3 милиона лева за ремонт и още 2 милиона за оборудване и инвентар. Той сам акцентира на парадокса, че велинградското дружество се оценява на 800 хил. лв, а поморийската лечебница бива оценена на 9 млн. лв. Отпуснатите през 2016 г. средства в размер на 1 млн. лева за ремонт, се оказаха крайно недостатъчни.

След обширното изявление на д-р Крантев стана ясно, че новият клон на болницата, няма разрешение да работи като болница. За ситуацията, д-р Крантев директно обвини генерал Николай Петров. Опасенията му са, че като бивш началник на ВМА ген. Петров вече е изразил становището си за отпаднала необходимост на санаториума, а сега като здравен министър е възможно да възпрепятства издаването на разрешение за извършване на лечебна дейност.

„Вие сте болница, имате разрешение за долекуване и в момента обвинявате здравния министър, че няма да ви даде разрешение за лечение? Къде бяхте до сега 6 месеца? Сега ли установихте, че инфраструктурата е загинала, сега ли чак установихте, че болницата не е с отпаднали нужди?”, попита още кметът Иван Алексиев.

Д-р Крантев заяви, че търси качествен и квалифициран персонал, който към момента липсва, въпреки че са подадени над 115 заявления за работа. Част от уволнените вече били възстановени на работа, и ако преди работещите са били 74 души, то за в бъдеще се планира щат с 25 души повече.

Д-р Крантев увери, че до три години санаториумът ще си стъпи на крака и ще работи по европейски стандарти, като се отворят три отделения – вътрешно, неврологично и ортопедично. За калолечение обаче не стана и дума. Отбеляза още, че имало нестихващ интерес от страна на пациенти военноинвалиди и веднага щом болницата отвори, тя ще бъде препълнена. И тук не бе посочена тънката подробност, че, приемайки статута на търговско дружество „Вита”, Военният санаториум вече няма да има възможността да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ.

На събранието присъстваха зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, инж. Петър Велчев – председател на Съюза на военноивалидите и военнопострадалите в България, председателят на синдикалната организация на КНСБ в Министерството на отбраната и Българската армия Георги Братованов, общинският съветник Никодим Стоянов и др.