Официалното откриване на туристическия сезон в Созопол ще бъде на 03.06.2017 г., събота от 20.30 ч. на амфитеатър „Аполония”.

По традиция стартът на сезона дава Международен Франкофонски Фестивал "Солей", който за седма поредна година превръща Созопол в сцена на френската култура и изкуство.

Церемонията по откриването на сезона ще включи и връчване на престижните отличия на Замъка „Влюбен във вятъра”, Равадиново - Първа награда и Златен приз за Качество на Туристическите услуги от China outbound tourism research institute.

Откриването на сезона ще продължи с концерт от Седмия Международен Франкофонски Фестивал "Солей" с участието на Вера Шандел, Ангел Заберски, Емил Таслев, Стоян Янкулов и Камен Воденичаров.

Официални гости на откриването на сезона ще бъдат министърът на туризма Николина Ангелкова, дипломати от посолствата на Китай, Ливан, Белгия, Мароко, Белгия, Грузия и Румъния.

Преди официалния старт на туристическия сезон и откриването на Седмия Международен Франкофонски Фестивал "Солей", същия ден ще бъдат открити четири изложби.

От 15.30 ч. в Художествената галерия ще бъде открита изложбата „Конекция – Свързване“ на съвременни македонски художници.

От 16.00 ч. в Художествената галерия ще бъде открита изложбата „Охридски филиграни“. Автор и куратор: Миряна Николоска.

От 17.30 ч. в Център за изкуства, месни занаяти и традиции, град Созопол ще бъде открита изложбата "България и Швейцария – заедно в историята“ и ще бъдат представени книгите "България и Швейцария – заедно в историята" и "Швейцария – демокрация на бъдещето", чийто автор е проф. д-р Венелин Цачевски.