Премиерът Бойко Борисов поиска от 1 юни денонощен контрол от страна на служителите на КАТ и полицията.

"Не можем да говорим за демография, а в същото време всеки ден две, три и повече жертви да се дават", заяви Борисов. Днес той свика извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с пътнотранспортните произшествия и качеството на храните.

На съвместното заседание присъстваха представители на Министерството на земеделието, храните и горите; МВР; Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Набелязани са различни мерки за спиране на войната по пътищата - една от тях е промяна на законодателството, разделяне на Закона за движение по пътищата и промяна на Наредбата за използване на наркотични вещества. Сроковете за предложения са много кратки - буквално до понеделник, каза министър Радев.

Някои от мерките могат да станат бързо - нужни са обществени поръчки, например, за доставка на видеокамери за пътищата, както и свързване на информационните системи, допълни той.

Законът за движението по пътищата ще бъде разделен или на две, или на три части.

Едната част ще е само за пътищата, втората е за техническите изисквания за превозните средства и ако се обособи трета част - ще е за обучението на водачите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков добави, че приоритет ще бъде въвеждане на интегрираната тол система за камионите и винетки за леките коли за набиране на пари за поддържане на пътищата.

Приходите от винетки са от порядъка на 300 млн. лв. за 2016 г., с новия модел ще се събират почти един милиард лева годишно, каза Нанков. Това няма да се отрази на българските граждани, защото цената на винетките няма да се променя, парите ще дойдат от плащането за товарни автомобили, често преминаващи транзитно.

Проектирането на пътищата сега се прави по "съветски норми отпреди 30 години", но в следващите месеци ще искаме нови наредби за проектирането на пътища, каза още Нанков.