Българинът Руско Русков тръгва с мотор по Пътя на коприната. Пътуването започва на 28 май. Сам той ще измине повече от17 000 км за около 56 дни.

Сред основните причини да правя това пътуване е срещата с толкова чужди за нас култури, каза Русков и допълни, че друга причина е да прави любимото си нещо - карането на мотор по едни от последните неурбанизирани пътища.

Той ще премине по стъпките на търговците, пренасяли стоки между Изтока и Запада, през Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Русия и Грузия.

Прочутата "Врата към Ада" и един най-високите планински пътища Pamir Highway са само малка част от предизвикателствата в двумесечното пътешествие, през което той ще "навърти" между 17 000 и 20 000 км.

Българинът сподели, че ще премине през четири пустини, където температурата може да е до 50 градуса през деня, в същото време в района на т. нар. Памирска магистрала температурите могат да паднат до минус 6 градуса през нощта.

Руско Русков е 3D артист и ръководи 3D екипа в Chaos Group, българската компания, която през февруари получи Оскар за приноса си в развитието на киноиндустрията за разработването на най-използваната в света технология за 3D визуализация - V-Ray.

Източник: Fakti.bg