Десетки балони полетяха днес в небето над Приморско, детски усмивки и много настроение изпълниха центъра на морския град. Поводът за местните жители на 24-ти май е двоен – празникът на славянската писменост и българската култура, както и тържественото отбелязване на празника на града, който тази година съвпада и с 20-годишнината от създаването на Приморско като община. За да уважат и поздравят местните жители дойдоха вицепремиерът по икономическите и демографските въпроси Валери Симеонов, областният управител Вълчо Чолаков, депутатът и областен лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, а молитва за здраве отправи Сливенският митрополит Иоаникий.

„За тези 20 години Приморско се превърна от малко градче в проспериращ и модерен черноморски град. Успяхме да съхраним баланса между природна даденост и човешката дейност Всяка година добавяхме по нещо, за да се доближим до мечтите си – Община Приморско да бъде сред водещите в страната. Приморско се нареди сред лидерите за културно -историческия туризъм. Реализирана мечта е Историческия музей, който отвори врати през 2015, той привлича хора от страната и чужбина с богата сбирка от арехологически находки и ценности, сред които е и златното съкровище на времето на Александър Македонски“, каза кметът на Приморско Димитър Германов.

„Чест и удоволствие е да Ви поздравя с двойния празник и от името на министър-председателя и от коалиционното правителство. Пожелавам здраве, просперитет, успешен предстоящ туристически сезон. Дай Боже да бъде още по-добра година от предходната, а догодина да се похвалим с още по-големи успехи“, каза Симеонов.

Сливенският митрополит Иоаникий подчерта, че намира града променен и красив.

Историческият музей искрено впечатли официалните гости. Вицепремиерът Валери Симеонов с интерес разгледа находките, открити край Приморско, сред които е гордостта – златното съкровище. Те са продукт на усилията, които Общината полага през последните години. Финансирането на разкопките е изцяло със собствени средства, намерените ценности са заслуга на местната власт.

Беше показано и златното съкровище от времето на Александър Македонски. Откритата в местността „Силихляр“ край Приморско златна находка до този момент се съхраняваше в НАИМ при БАН, тъй като музеят не разполагаше с подходящо защитено помещение. В момента в Историческия музей в Приморско се изгражда специален трезор, който ще съхранява ценната находка.

Празникът на града продължава на пълни обороти през целия ден.

20 часа е началото на големия празничен концерт с участието на фолк звездата Преслава и легендарният поп изпълнител Васил Найденов. В програмата, посветена на 20 години Община Приморско, ще се включи и комикът Димитър Рачков. За доброто настроение на публиката ще се погрижат и самодейците от ФА „Приморско“. На сцената ще се качи и местният талантлив рап-изпълнител Крис. Красива празнична заря ще постави финалните щрихи на програмата за 24 май.

Инициативите, посветени на празника на Приморско, ще продължат и утре – 25 май.