Туристите с кола в Стария Созопол това лято ще могат да паркират два часа безплатно, а след това ще плащат по левче на час Синя зона. Очаква се тя да влезе в сила от 15-ти юни, като в средата на май по въпроса ще се състои общоградско събрание, съобщи кметът на морската община Панайот Рейзи. Този сезон ще е първият с функционираща синя зона в Созопол, като тя ще обхваща засега само Стария град.

„Прецених, че дори с риск да има напрежение по отношение на хората, които живеят в Стария град, е добре да запачонем от там. Проведох консултации с фирми, правили пропускателни режими и съответно стигнахме до заключение, че е добре да се направи там. Знам, когато градът беше затворен, какви бяха проблемите и откъде дойдоха. Опитал съм се тези невралгични моменти да ги елиминираме. Примерно участието на жива сила при събирането на таксата – сме я изключил. Бариерата ще бъде поставена долу на завоя, където е поделението. Два часа пускаме свободно, както в моловете. Това е достатъчно време всеки гражданин да влезе да разгледа Стария град, да отиде до квартирата си да я види, да се срещне с някой познат, да отиде да административните сгради и т.н. След втория час, започва да се плаща по 1 лев на час. Сумата е символична. Нашата идея е да видим как ще заработи, да се създаде някаква подреденост в стария град. Ще има напрежение, но в крайна сметка трябва да го направим. Ако видим зор – вдигаме бариерата“, каза кметът Рейзи.

За хората, които живеят в района, ще има карти. Те ще трябва да представят талона на колата и документ за собственост за жилище. Тези жители ще плащат само стойността на картата – символична. Хората, които имат бизнес в Стария град, ще платят колкото за паркомясто за сезон, което излиза около 278 лева на сезон.

Общинска администрация ще преброи ориентировъчно местата за паркиране в Стария град, който ще бъде подаден към системата, която ще обслужва Синята зона. Когато този брой бъде достигнат и има толкова коли вътре, това ще означава, че местата са заети.

„Идеята не е да се затвори Стария град, а да има ред, да контролираме ситуацията. Пребиваването в Синята зона на денонощие ще струва 12-13 лева, защото първите два часа са свободни и после - от 24 часа вечерта до 7 часа сутирнта ще бъде безплатно. .

При нормално движение на хората, мисля, че по отношение на паркинги и инфраструктура издържаме. Има какво още да се желае, но мисля, че с тази Синя зона, ще махнем грозните бутилки. Хората сами да си избират къде да паркират. Ще има и формула за хитруване сигурно. Примерно човек да стане сутринта в 7 и да изкара колата и да влезе вечерта в 22 часа. Ако му се става рано сутринта – да си я изкара. Вероятно ще има и такива, които ще седят в ресторанта, ще им минат двата свободни часа, ще отидат, ще извади автомобила, ще завърти малко наоколо и после пак ще влязат. Сигурно ще има такива хора, но това е риск“, добави Рейзи.