Община Бургас започна изграждането на модерна еко детска градина в комплекс "Меден рудник". Нейната сграда ще бъде с висок клас на енергийна ефективност, с минимално потребление не енергия и нищожни разходи за отопление. По тези показатели тя ще е единствената по рода си обществена сграда.

На първата копка на новото детско заведение присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, общински съветници и граждани. Водосвет отслужиха свещеници от бургаското духовенство, а деца от ДГ "Надежда" отправиха музикален поздрав към гостите.

"Следващата есен детската градина ще отвори врати, ще има интересни кабинети за обучение, много зони за игра. Надявам се по този начин да намалим напрежението и нуждата от места в детските градини, защото именно тук е най-висок процентът на търсене. Всички родители трябва да бъдат спокойни, че децата ще бъдат отглеждани и възпитавани в една добра среда. Веднага след изграждането на детската градина започваме проектирането на новото районно полицейско управление. Имаме да изграждаме още една свързваща улица пред блок 122-ри и така ще затворим с нова инфраструктура целия квартал", каза при откриването на строителството кметът Николов.

Детското заведение ще се намира в районния център на "Меден рудник". Тази част на комплекса се утвърждава като район с модерен облик, формиран от изградените обществени и търговски сгради.

Изграждането на новата детска градина ще става поетапно.

В първия етап, предмет на настоящия проект, ще бъдат реализирани основният и 2 съпътстващи модула на детската градина, докато третият ще бъде изграден във втори етап, за който ще бъдат осигурени допълнителни средства от собствени или външни източници на финансиране. В основния модул ще бъдат обособени административен корпус, мултифункционален учебен кабинет по компютърно обучение, изобразително изкуство, езиково обучение, библиотека и физкултурен салон, който ще служи и като концертна зала.

В останалите два модула ще бъдат разположение занимални, спални, кухненски помещения, санитарни възли, преддверия със съблекални. До всички входове на сградата ще бъдат осигурени рампи за улеснение достъпа на хора в неравностойно положение. Специализиран асансьор ще осъществява връзката между всички нива, което допълнително благоприятства за осигуряването на достъпна среда за хората в неравностойно положение. В дворното пространство ще бъдат обособени шест детски площадки - по една за всяка отделна група, игрище за минифутбол и баскетбол, опитна градина, в която ще се отглеждат цветя и зеленчуци. Градинка и кътове за отдих ще допълват външното пространство. То ще бъде опасано със "зелена ограда" от цъфтящи храсти. С реализацията на настоящия обект общинската образователна инфраструктура ще бъде надградена с допълнителен капацитет за предучилищно обучение на 132 деца - 3 градински групи и една яслена група.

Обект "Изграждане на нова детска градина в районен център - Меден Рудник" се реализира със средства, осигурени по проект "Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас- І етап" ДБФП №: BG16RFOP001-1.004-0001-C01., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.