Кашата около собствеността на Военния санаториум в Поморие се забърка, след като стана ясно, че ВМА е открила процедура за доставки за гориво за болницата за долекуване, а правото за управление върху нея й е отнето с решение на Министерски съвет. Това става ясно от отворено писмо от кмета на Поморие Иван Алексиев до началинка на ВМА ген.-майор проф Николай Петров. Припомняме, че месеци наред кметът на морската община води битка за съхраняването на санаториума в полза на поморийци. В отвореното писмо се казва:

С решение № 996/17.11.2016 г. Министерски съвет на Република България отнема поради отпаднала нужда от Военномедицинска академия /ВМА/- гр. София, правото на управление върху имот-публична държавна собственост, находящ се в област Бургас, община Поморие, с площ от 11944 кв.м., заедно с построените в него 15 сгради. Решението влиза в сила от 02.02.2017 г.

С постановление на Министерски съвет, от 21.11.2016 г., е приет нов Правилник за устройството и дейността на ВМА. В новия Правилник не е включен Военният санаториум в Поморие /БПЛР – гр. Поморие/. В тази връзка, на 08.12.2016 г., министърът на отбраната издава заповед относно извършване на организационно-щатни промени във ВМА през 2017 г., съгласно която заповед Военният санаториум (БДПЛР – гр. Поморие) се ЗАКРИВА, считано от 01.02.2017 г.

На 19.01.2017 г., с решение № 125, Военномедицинска академия е открила процедура, която е публикувана в РОП, с предмет: „Периодични доставки на гориво за отопление за нуждите на подчинени структури на Военномедицинска академия“. В предмета на поръчката е описано, че същата е за доставка на гориво за отопление, в подчинените структури на Военномедицинска академия – включително и Болница за продължително лечение и рехабилитация – гр. Поморие. Прогнозните количества са за период от 12 месеца и за БПЛР – гр. Поморие са 20 000 литра. В обществената поръчка е предвидено срокът на действие на договора за доставка да е 12 месеца, като е записано, че срокът на договора да може да бъде удължен с още до 6 месеца.

Предвид гореизложеното и във връзка с това, че цитираното решение на Министерски съвет на Република България, което Ви е известно от 17.11.2016 г., влиза в сила на 02.02.2017 г., защо в посоченото решение за откриване на процедура за обществена поръчка е включена и БПЛР – гр. Поморие.