Битката на Община Поморие за спасяването на Военния санаториум продължава, но остава нечута от Министерството на отбраната. Публикация на сайта на военното ведомство предизвика реакцията на кмета на Поморие Иван Алексиев. Той изпрати писмо до МО, в което се казва:

От мое име и от името на моите съграждани ви благодаря за информацията относно бъдещето на Военния санаториум в Поморие, макар и публикувана в сайта на министерството, а не изпратена в отговор на официалната ми кореспонденция с повереното ви ведомство.

Публикацията в официалния сайт на Министерството на отбраната гласи следното:

Служителите на Болницата за долекуване продължително лечение и рехабилитация - Поморие ще имат възможност да работят в състава на „Вита“ ЕООД – Велинград

02.02.2017

Процедурата по изпълнение на Решението на Министерски съвет № 996 от 17 ноември 2016 г. за преминаване на Болница за долекуване продължително лечение и рехабилитация-Поморие (БДПЛР-Поморие) към Многопрофилната болница за активно лечение и рехабилитация (МБПЛР) – „Вита“ ЕООД – Велинград започна от днес, 2 февруари. Ръководството на Министерството на отбраната твърдо декларира, че няма да допусне продажбата на имота и ще запази предназначението на лечебното заведение. Нито един от освободените цивилни служители на БДПЛР-Поморие, който желае да работи няма да остане без работа. Назначаването на освободените служители в новосъздадения клон към „Вита“ ЕООД – Велинград, ще се осъществява по нов щат, който обединява досега действалите основен и допълнителен щатове. До тогава всички освободени служители в изпълнение на Колективния трудов договор и Кодекса на труда ще получат обезщетение.

* * *

Съгласно Решението на Министерски съвет, което влиза в сила на 2 февруари 2017 г., БДПЛР-Поморие ще излезе от състава на Военномедицинска академия и ще бъде предоставена за безвъзмездно управление на Министерството на отбраната. Имотът ще придобие статут на частна държавна собственост и ще бъде предаден на Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация „ВИТА”- Велинград (МБПЛР „ВИТА” – Велинград).

МБПЛР „ВИТА” – Велинград е търговско дружество на Министерството на отбраната със 100% държавна собственост и е включена в забранителния списък за приватизация от 2009 г. Откакто е станало търговско дружество през 2001 г. до момента, болницата работи на печалба, развива се много успешно и в момента е водещо лечебно заведение в страната в своята област.

Уважаемо ръководство,

• От заглавието разбираме, че служителите ще имат възможност да работят в състава на „Вита“ ЕООД – Велинград.

Да имат възможност да работят и да бъдат назначени на работа са две различни неща. Кога и колко от служителите ще бъдат реално назначени във „Вита” - Велинград?

• Чрез виртуалната публикация, ръководството на Министерството на отбраната твърдо декларира, че няма да допусне продажбата на имота.

Кое ръководство - бившето ли, служебното ли или бъдещото ръководство и какво значи „твърдо” декларира? Когато става въпрос за човешки съдби е редно да се знае кой декларира това „твърдо” обещание и кой гарантира, че няма да се допусне продажбата на имота.

Да декларираш и да гарантираш отново са две различни неща.

• МБПЛР „ВИТА” – Велинград е търговско дружество, регистрирано по Търговския закон. Дори да е 100% държавна собственост и да е включена в забранителния списък за приватизация, нищо не забранява търговско дружество, регистрирано по общия закон, да продаде „ненужните” му активи. Дружеството пак ще си е държавно и ще продължи да бъде в забранителния списък за приватизация.

Именно затова публична държавна собственост и частна държавна собственост са две различни неща.

Уважаемо ръководство,

От мое име и от името на моите съграждани, твърдо декларирам, че оставам уверен в компетентните ви действия и мъдри решения.