29 763 238 лв. е бюджетът на Община Поморие за 2017 година. С 18 гласа „за” и два „въздържал се” основният финансов документ беше приет днес, по време на 21-то заседание на местния парламент.

Бюджетът бе определен като изключително амбициозен, но добре балансиран и продължава възходящата тенденция от последните години. И през 2017 благоустройството ще продължи да бъде сред основните приоритети, като значителна част от дейностите ще се концентрира в съставните на община Поморие селища.

„Освен инфраструктурните обекти, тази година наблягаме много на нови детски площадки, изграждане на спортни площадки, ремонт на училища. Посоката ни е децата и техните родители, защото децата растат ли здрави, растат ли щастливи, всички ние също ще бъдем удовлетворени и спокойни”, коментира кметът Иван Алексиев.

Той поясни, че извън бюджета, близо 10 млн. лева са средствата, одобрени по двете програми за енергийна ефективност - Националната програма за енергийна ефективност и Оперативната програма „Региони в растеж”. Освен тях, по Оперативна програма за развитие на селските райони ще бъдат заделени 6 млн. лева за подмяна на водопровода в с. Бата и с. Страцин и още 12 млн. лева за пълна рехабилитация на основния път Поморие – Каменар. Участъкът свързва всички 15 населени места от вътрешността на общината с общинския център и до момента основен ремонт не е правен. Заедно с отводнителната система и изграждането на канавки, в рехабилитацията на пътя е включено и още нещо важно – изграждане на велоалея с улично осветление.

„Смятам, че с привлечените средства се получава една доста сериозна цифра и тепърва ни чака много работа. Благодаря за това, че приехте бюджета с пълно единодушие и вярвам, че заедно ще направим Поморие едно по-добро място за живеене”, каза кметът в края на заседанието.