Айтос днес прие бюджет от 22 млн. 553 хил. 313 лева, какъвто общината не помни да е имала досега. Предложената от кмета Васил Едрев финансова рамка беше подкрепена от представители на всички политически сили. Общински съветници заключиха, че тази година бюджетът вече не е постна пица.

За 2017 година е предвидено в Айтос да се реализират обекти, които са отдавна чакани за местните хора – нов вид на автогарата, изграждане на пречиствателна станция, обновен парк „Славеева река“, асфалтиране на пътища, не само в града, но и по населените места, започване на работата по изграждане на чисто нов квартал на мястото на старите казарми и други. Основание за оптимистичните нагласи за финансовото състояние на Айтос дадоха и осигуреното финансиране за част от проектите, с които общата сума на парите, които ще бъдат вложени в общината набъбват на близо 30 млн. лева, по изчисленията на съветници.

Този бюджет е резултат от усилията на общинска администрация и на Общинския съвет, както и на това, което се случи през 2016-та и началото на 2017-та година – осигурените 1,6 млн. лева за парка, подписаният договор за пречиствателната станция, прехвърлянето на собствеността на поделението от Министерството на отбраната на Общината. Това даде повод на хората да очакват, че предстои да се случат хубави неща за местните жители. Приходите от събираемостта на данъците са завишени, което води до напълването на общинската хазна със средства, които общинската администрация, с решение на ОбС, ще вложи във всички обекти, заложени в бджета“, каза кметът Васил Едрев.

В заседателната зала на Общинския съвет той получи подкрепа в изказванията както на представители на ГЕРБ, БСП, така и на ДПС. „Така вече бюджетът не е постна пица, благодарение на усилията на администрацията, пожелавам всичко, заложено в него, да бъде изпълнено“, каза председателят на комисията по бюджет и финанси Севим Али, който е представител на ДСП.

Дори Андрей Андреев от БСП, който обича да опонира управляващите от ГЕРБ с емоционални изказвания, този път заяви своята подкрепа.

„Този бюджет се отличава от другите, което е хубаво. Когато финансовите възможности се увеличават, нарастват и идеите за реализация.“, каза Димо Парушев от ГЕРБ. Той предложи да бъде завишена субсидията за спортните клубове с още 20 хил. лева, за да може да се подкрепи масовия спорт. Така общата сума за тях стана 120 хил. лева.

Единствените скептични изказвания бяха на Дамян Денев от Реформаторския блок и на Петър Янев от БДЦ. „Това е първи бюджет с такъв размер. Скептичен не означава против. Притесненията ми са, че следва много работа. Има ли капацитет администрацията да го реализира? Работата трябва да започне от днес“, каза Денев от трибуната. Петър Янев пък добави, че финансите трябва да са обект на политически дебат.

Предвид големите обекти, които се очаква да бъдат реализирани, Пенчо Желев от ГЕРБ предложи кметът Васил Едрев да назначи свой заместник, който да отговаря пряко за строителството и инвестициите.

Ще помисля дали да наназнача зам. кмет по строителството. Аз мисля, че предложението е правилно, но един зам. кмет не значи, че той може да се справи с обществените поръчки. Те са дело на юристите, тъй като трябва да бъде спазен Закона за обществените поръчки. Ще помислим“, каза кметът Едрев.

Община Айтос е кандидатствала за финансиране от ДФ „Земеделие“ с три големи проекта – изграждане на около 5 километра улични настилки в Айтос, подмяна на водопроводната мрежа в Карагеоргиево и Мъглен и третият – пътят Айтос- Карагеоргиево-Тополица-Черноград.

Какво още ще се случи в Айтос - ВИЖ ТУК