Преобразяването на парк „Славеева река“ - емблемата на Айтос предизвика реакцията на инженера Станислав Дарачев, който иска да предизвика дебат за новата визия на района. Той е роден в Айтос, но живее и работи в София и има пълна представа за начина, по който е изглеждал парка преди години и за този, предвиден в проекта за обновяването му. Мащабната реконструкция е отдавна чакана от местните жители, затова е и нормално да предизвиква сблъсък на различни гледни точки.

Дарачев припомня, че „Славеева река“ е създаден на място, което преди години е представлявало една обикновена пътека. Скоро обаче тя се превръща в една от атракциите на града, като привлича и много посетители от целия Бургаски регион. „Неговите забележителности бяха много – Етнографския комплекс, езеро с водни колелета, детски площадки, сцената, където се провежда фестивала „Славееви нощи“, други водни атракции, тематични кътчета с къщичката на Баба Яга и други, миниводопадчета по реката, както и Зоопаркът. От една горска пътека „Славеева река“ стана живописно място с допълнително засадени дървесни видове. Всички наши родители например са участвали в оформянето на Зоологическата градина, като в училищата са правили клетките, а първите маймуни са донесени от хора, които са пътували с корабите. Това място се превръща в прекрасен район, откъдето много хора имат незабрами спомени. Не случайно този парк е свиден на всички в Айтос“, каза Дарачев.

Неговото основно несъгласие с предвиденото обновяване на парка е факта, че вместо езерото, което е съществувало преди, ще бъде излят бетон, върху който ще бъдат оформени игрища.

„ Разгледах проекта. От Общината искат на няколко места да махнат пейките и да ги сложат наново. Искат да асфалтират езерото, което е на 3 дка и там да има изкуствени игрища за футбол, за баскетбол и волейбол, както и елементи за скейтборд. Това е глупост, защото не е уместно да има спортен комплекс, в който да се спортува активно, на място, до което трябва да ходиш половин километър пеш. Лятото биха отишли хора, а през останалото време? Не знам какво търсене има за място за скейтбордисти в Айтос. Финансирането е отпуснато, но нека да зададем въпроса има ли толкова нужда от игрища. Защо точно на мястото на езерото искат да правят комплекс за 300 хил. лева?“, е въпросът, който поставя инженерът.

Според него за количеството асфалт, който би бил необходим за този район, може да се направи цяла една улица.

„Горе до сцената има една голяма поляна, която се ползва да се развива местната самодейност и се правят „Славееви нощи“. Там е имало тоалетна за посетители, сега ще правят нова, но тя ще бъде с локална пречиствателна станция, която ще заустят в реката. Не мисля, че това е целесъобразно. В този парк нециклично ходят хора, тези модулна пречиствателна станция ще бъде безполезна, вредна и скъпа“, твърди той. Според него далеч по-ефективни технологии могат да бъдат използвани на по-ниски цени.
„ Предвидени са три детски площадки, не знам дали има нужда. Всичко ще се преасфалтира наново, което е добре. Но е предвидена алея, чието покритие искат да махнат и да сложат чакъл, да я залеят с бетон и да я щамповат, за да изглежда като камък. Ние сме район, в който каменоделството е било основен поминък“, посочва той. Несъгласието му е и с посочената в проекта грижа за растителността, която се състои в санитарна сеч и косене на трева. За него е необяснимо защо 55% от точките при кандидатстване за обществената поръчка за изпълнение се дават за субективен фактор – организация на обекта и управление на критични точки. „За да се строи детска площадка и да се асфалтира една алея е все едно строим АЕЦ Козлудуй, летище, пристанище.Според мен нищо не е свършило с този проект. Ако го направят красиво, няма да има само асфалт и детски площадки, а ще ще привлича много хора. Единственият начин за туризъм в Айтос е точно там. Кой ще дойде там за спортен комплекс? Трябва да е място за отдих“, смята Дарачев. Според него трябва да има анкета сред хората, за да могат те да заявяват какво да има в парка.

„ Не казвам, че трябва да е същото каквото е било преди, но да има идеи. Цялостаната визия не е детски площадки, игрища и асфалт. Трябва да се питат гражданите. Може и аз да не съм прав, но нека хората да знаят какво ще се прави.“, смята той.

На сесия на Общинския съвет той е изказал мнението си във връзка с проекта, като идеята му е да се провокира дебат, който така и не се е получил. Дарачев твърди, че целта му не е да се включва в изпълнението, а да покаже различната гледна точка пред айтозлии.

Припомняме, че проектът за реконструкцията на парк „Славеева река“ е гордост за местната общинска администрация.

През септември миналата година Министерският съвет одобри трансфер в размер на 1 608 000 лв по бюджета на Община Айтос за изпълнение на един от най-мащабните местни проекти, за които се чака финансиране години наред. В продължение на близо 25 години за този символ на града почти нищо не е направено.

Планираните дейности обхващат цялата площ на парка от 381.305 дка, включително и подходите към него. Целта е изграждането на завършена и достъпна среда за отдих и занимания на открито. Реконструкцията ще започне още от входната арка с нова настилка на алеите и парково осветление. Ще бъдат изградени няколко нови зони, кътове за отдих, спортен комплекс, детски площадки и фитнес на открито, крайречна алея, нова лятна естрада, водна площ с кът за отдих и места за сядане, новопроектирана детска площадка, втора реконструирана детска площадка, зона за пикник с барбекю и чешми и др. Важно място в проекта заема Спортният комплекс, който ще бъде изграден на мястото на „сухото”/от поне две десетилетия/ езерото с площ 3696,88 кв. м.