Собствениците и наемателите на заведения – барове, дискотеки, казина, клубове в Приморско, ще бъдат длъжни да монтират видеокамери в режим на записване. Устройствата, разположени вътре в обекта, ще трябва да обхващат цялата му площ, а тези, които са вън – входа му. Направените записи трябва да бъдат пазени 30 дни и при нужда да бъдат предоставяни на органите на МВР. На нарушителите ще бъде налагана глоба в размер от 500 до 5000 лева. Това ще бъде новата разпоредба, ако Общинският съвет гласува предложението на кмета Димитър Германов за промяна в Наредбата за опазване на обществения ред на територията на морската община.

„С предлаганите промени се цели не само подобряване на обществения ред, но и превенция на противоправните прояви, недопускане настъпването на инциденти и гарантиране сигурността на гражданите. При прилагане на измененията се очаква засилване контрола по отношение на специализираната закрила на деца на обществени места, както и намаляване на инцидентите, по-голяма сигурност за посетителите на заведенията и предотвратяване извършването на престъпления“, мотивира се градоначалника.

Освен тази промяна се въвежда и още една забрана, свързана с тютюнопушенето край учебните заведения.

„Забранява се тютюнопушенето в сградите и прилежащите терени и тротоари на училищата, детските градини и детските ясли. При нарушение на разпоредбата на виновните лица се налага наказание глоба в размер от 300 до 500 лева, а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лева“, се казва в предложението.