Бъдещето на една от емблематичните местности в Поморие – Косата, предизвика днес сериозен дебат в Общинския съвет. Причината беше, че терени, разположени в района са предвидени за продажба. Това стана повод да се разбере в действителност какви интереси стоят там, как отдавна природната даденост е превърната в територия, върху която има масивни комплекси. Темата беше подвигната от общинския съветник Васил Костадинов, а въпросите му получиха отговори от кмета Иван Алексиев.

„Не може нещо, което природата в продължение на векове е извайвала, ние да продадем. Няма причина, няма аргумент и никой не ни принуждава да правим това безрасъдство. Защо трябва да продаваме? Може ли с пари да купим нещо, което е безценно?! Моля ви имайте предвид, че този уникат не е наш, той е на всички, нещо толкова красиво не може да е на някого. То ще надживее нас, асфалта и цялата човешка глупост. Ще ни надживее, ако не го направим бетонен комплекс“, каза д-р Костадинов. Той призова местността да бъде защитена и прокара идеята за създаването на парк. Костадинов поиска да се проведе и обществено обсъждане по темата.


Д-р Костадинов (вляво на втория ред) настоя да бъде запазена природата

Оказа се обаче, че от години местността вече не е дива, запазена природа.

„Намеса на човешка ръка там има още отпреди 40 години, бетонът е излят. Вече не може да видите морето в района от Военния санаториум до последната станция. Има няколко сгради, които се виждат още на влизане в Поморие. Не коментираме кой кога какво е разрешил. Коментираме какво ще се случи със земята. Вие предлагате една идилия, която е някъде другаде, но не на „Косата“. Там вече има постройки.


Кметът Иван Алексиев обясни, че още преди години "Косата" вече не е дива природа


Имало е разрешение за строеж на изключително големи сгради, но Община Поморие и жителите са били ощетени. Ние сме единствените, които излизат и казват, че има проблем, който трябва да бъде решен. В момента тази територия се владее от чужди за Поморие хора с ясни апетити. Аз като кмет няма да допусна някой да завладее наша територия. От приватизация на някакви предприятия дойдоха едни наематели от вътрешността на страната и се разпореждат като собственици – строят. Коя „Коса“ пазим? Че наливат бетони, че изникват хотели?“, каза кметът Иван Алексиев. Според него има три варианта за защита на общинските интереси във вече урбанизираната територия – отдаване под наем, отстъпено право на строеж и продажба. Идеята за парк е невъзможна, тъй като няма как да бъдат съборени масивните сгради там. Това е урабнизирана територия. Дивата природа е след последната станция на АЕЦ „Колзудуй“ до Ахелой. Ние ще я запазим, каза кметът Иван Алексиев.