На 6 декември православният свят почита паметта на един от най-уважаваните светци – Свети Николай Чудотворец. За хората, чиито живот е свързан с морето, това е и един от най-обичаните празници, защото освен покровител на търговци и банкери, светецът е закрилник и на всички моряци, пътешественици и рибари.

В община Поморие Никулден започна с литургия в храмовете „Преображение Господне”, „Свето Рождество Богородично” и „Свето Възнесение Господне”. Десетки жители и гости се включиха в последвалите две литийни шествия до новото Рибарско пристанище.

Кметът Иван Алексиев поздрави съгражданите си за празника и пожела на местните рибари пълни мрежи, ясно небе и спокойни води. Всички плавателни съдове, през които шествията преминаха, бяха благословени за здраве и берекет на техните собственици, а в памет на онези, които вече са си отишли, кметовете на Поморие и Ахелой и председателят на Общински съвет Адам Адамов хвърлиха венци и цветя в морето. За първи път молитва за празника беше прочетена и пред новия параклис „Свети Никола”, намиращ се на рибарско пристанище „Поморие”.

За трапезата на Никулден православните християни приготвят рибни ястия, които носят за освещаване в храма. Традицията в Поморие и Ахелой отново беше спазена и всеки желаещ имаше възможност да си вземе за здраве топла рибена чорба, печена риба и други осветени рибни блюда.

На празника присъстваха още заместник-кметовете Янчо Илиев, Кунчо Гайдов и Илия Джингов, секретарят на общината Тони Митев, директорът на дирекция Желязко Страволемов и общински съветници.