Бургаската събота днес премина като преди първи учебен ден, но не само за учениците, а и за хората от всички възрасти, които разучаваха трескаво карти, маршрути и лично проучиха пътя до офиса си или до учебното заведение на детето си. Новата транспортна схема влезе в сила от днес и предизвика разнопосочни коментари, наблюдението обаче е, че нервите отстъпиха пред любопитството и „разузнавателните“ мероприятия. Оказа се, че мощната информационна кампания през последните месеци дава своя резултат. Линията, по която логично би трябвало да има най-много обърквания – 12, е емблематична за Бургас, тъй като поколения местни жители са израснали, пътувайки с автобус с този пословичен номер, както и с 12А. „Дванайската“, както я наричаха бургазлии, продължава да съществува, но маршрутът е напълно различен. Затова и днес проверихме дали има объркани пътници, чакащи по традиция автобус 12 А да ги отведе от ж.к. „Славейков“ до центъра. Проверката показа, че спирките, които до вчера бяха сред най-оживените на бул. „Стефан Стамболов“ между ж.к. „Изгрев“ и ж.к. “Славейков“ рязко опустяха.

„Чакам тук автобус 30, знам, че няма да мине 12, а и шофьорите на всеки по линията 13 или 15, който спре тук, предупреждава. Хората са внимателни и обясняват, 13-ката остана тук по-дълго, за да може шофьорът да обясни за къде пътува“, каза младеж, очакващ превозът от Ветрен.

Същевременно на спирката на бързата линия на бул. „Тракия“ кипеше оживление, хората оглеждаха картите и спокойно чакаха бързия Б2. На „Младост“ пък имаше служител на Община Бургас, който през целия ден търпеливо обясняваше кой автобус за къде пътува и да няма объркване, тъй като там спирките на Б2 и на редовните автобуси са на няколко метра.

Същевременно в този край на града, младежи от ж.к. „Изгрев“ бяха щастливи, че вече имат връзка, която да ги отведе до любимия им мол в ж.к. „Славейков“. Работещи бургазлии от „Славейков“ пък бяха доволни, че вече ще могат да пътуват с автобус до офисите на досегашния бул. „Транспортна“, който вече се казва "Европа“. Там се намират бизнес сгради, работилници, десетки офиси. В този район е и Гробищния парк, до който също възрастните хора от „Славейков“ трябваше да отиват пеша или да сменят 2 автобуса досега.

Най-голямо оживление кипеше на терминал „Изгрев“ и „Славейков“, тъй като явно хората предпочетоха в почивния ден да се запознаят от самото начало с движението на автобусите.